Populacija tigrova u Indiji povećala se za više od 30 posto

NJU DELHI

( Al Jazeera )

U divljini širom Indije zabilježeno je 2.967 tigrova, dok ih je prije četiri godine bilo 2.226.
Indija decenijama pokušava povećati broj tigrova u zemljiKevin Lamarque/Reuters

Populacija tigrova u Indiji povećala se za više od 30 posto u posljednje četiri godine, prema novom popisu, povećavajući nade za opstanak ugrožene vrste.

Prema popisu, objavljenom u ponedjeljak povodom obilježavanja Međunarodnog dana tigrova, 2.967 tigrova je zabilježeno u divljini širom Indije, dok ih je prije četiri godine bilo 2.226, što je premijer Narendra Modi nazvao “historijskim dostignućem”.

Procjenjuje se da je 1900. godine više od 100.000 tigrova lutalo planetom, ali da je taj broj pao na rekordni minimum od 3.200 u svijetu 2010. godine.

Neprestani rast broja tigrova od 2006.

Te godine, Indija i još 12 zemalja potpisale su sporazum da udvostruče svoj broj velikih mačaka do 2022. – što je Indija sada i učinila.

Populacija divljih tigrova u Indiji neprestano raste od pada na najniži zabilježeni podatak od 1.411 jedinki 2006. godine.

Vlasti širom Azije bore se sa lovokradicama koje često prodaju dijelove tijela tigrova na kineskom medicinskom tržištu, kao i protiv drugih problema koje izaziva čovjek, poput gubitka prirodnog staništa tigrova.

Iako su indijske vlasti obezbijedile 50 staništa isključivo za životinje, u isto vrijeme, međutim, rastuća populacija u zemlji sve se više poseže na teritoriju divljih životinja, gurajući ih u česte sukobe sa ljudima.

Napadi tigrova na ljude

Ubijanje tigrova, koji su prema indijskom Zakonu o zaštiti divljine kategorisani kao ugroženi, smatra se krivičnim djelom.

Prošle sedmice grupa ljudi pretukla je tigricu na smrt, dan nakon što je ona ubila jednu osobu i povrijedila osam drugih.

Još jedna tigrica i njena dva mladunčeta uginuli su prošlog mjeseca nakon što su seljani otrovali leš krave koju je ona ulovila dan ranije.

Prošle godine su u Indiji tigrovi ubili oko 30 ljudi, saopštila je vlada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare