Poplave na području Niške Banje pričinile velike štete

NIŠ

Naglo topljenje snega i nove padavine podigle su nivo reka u Nišu i okolini. Najozbiljnija situacija za sada  je na području Niške Banje, u okolnim naseljima i selima.

 Kutinska reka u području Lazarevog sela se izlila.

 Nekoliko kuća u pravcu Niške Banja  prema Gadžinom Hanu. je odsečeno jer je voda odnela deo mosta a nekoliko kuća je poplavljeno.  Meštani u Lazarevom selu I Prvoj kutini su osali bez struje jer je voda odnela banderu ali, kako kaže predsednik opštine Niška Banja Dejan Jovanović, ekipe Elektrodistribucije su upele da oko 18 sati saniraju kvar i priključena  je struja. U Prvoj Kutini kod prelaza kada se ide prema crkvi voda je probila liniju redovne odbrane ,

“Ovo smo sanirali uz pomoć stanovništva I gradskog štaba za vanredne situacije ređajući vreće sa peskom”, kaže Jovanović.

U naselju Nikola Tesla probijena je ograda kod Ulice Kragujevački oktobar . To je u gornjem delu naselja prema Prvoj Kutini a u donjem delu je probijena odbrama prema Nišavi,  Nišavskoj I Ulici Borisa Krajgera. Voda nije prodrla u podrume kuća, ali je poplavila ekonomske zgrade. Sve ekipe su na terenu i građani za sada nisu ugroženi – kaže Jovanović.

Nabujao je Rutovski potok u delu novog groblja  zbog zapušenih  kanala. U toku dana kanali su otpušeni .

“ Sinoć je bio je poplavljen put Niška banja – Jelašnica ali to smo jutros oko osam sati sanirali. U to vreme smo upeli I da očistimo neprohodan put u  području Čukljenika  gde je bio odron koji je zakrčio put . Na području Čukljenika je voda odnela most . Istovarena su dva kamiona sa kamenjem I stanovništvo ručno I kolicima odnosi kamenje da napravi prelaz preko vode” kaže Jovanović.

Prema Sićevu se odronila jedna velika stena .

“To je deo kada se sa auto puta skrene prema selu Sićevu . Oslobodili smo za sada jednu saobraćajnu traku. Drugu ne možemo noćas jer je stena ogromna pa ćemo mo sutra ujutru”, najavljuje Jovanović.

Jelašnička reka je potkobala jedan telekomunikacioni stub I postoji opasnost da padne I čim ovaj stup će bit saniran sutra ujutru.

Predsednik opštine Niška Banja kaže da se građani se masovno odazivaju pozivima I pomažu  Štabu za vanredne situacije. Ljuudi pomažu jedni drugima, najpre štite delove koji su najugroženiji a potom zajedno odlaze na sledeće odredište gde preti da reke poplave naselje.

Nišava, čije je korito uređeno skoro svom dužinom kroz grad se s mesta na mesto ipak izlila iz korita ali ne u značajnijoj meri. Mešteni koji žive u naselju Krive livade ( u blizini Bulevara Nemanjića)  kažu da ne pamte da je poslednjih deset godina bilo izlivanja Nišave.

Nišava se izlila u delu naselja Durlan kod trgovine DIS i u Medoševcu gde je voda prodrla u neke podrume.  Problema ima I u selu Gabrovac . Nadležni  kažu da je  za sada  Nišava pod kontrolom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare