Popis u Severnoj Makedoniji: Izgubljeno 190.000 stanovnika

SKOPLJE-PRAG

Direktor Državnog zavoda za statistiku Severne Makedonije Apostol Simovski saopštio je danas da je tokom 26 dana popisano 1.832.696 građana, a kako je na prethodnom popisu 2002. godine bilo popisano 2.022.547 osoba znači da je država za 19 godina izgubila oko 190.000 ljudi.Operacija je bila uspešna, rekao je Simovski dva sata nakon zvaničnog zaključivanja popisivanja, javio je Radio Slobodna Evropa.

Tokom popisa evidentirano je 1.832.696 ljudi, 568.175 domaćinstava i 837.255 stanova.

“Nismo imali tačnu predstavu sa čime ćemo se suočiti na terenu, s obzirom na to da skoro 20 godina nismo imali popis u zemlji. Ali, nakon 20 godina imamo uspešan popis”, izjavio je Simovski.

On je naveo da se preko aplikacije za samopopisivanje građana u dijaspori popisalo 204.805 makedonskih državljana koji žive u inostranstvu, najviše u zapadno-evropskim zemljama.

Prema njegovim rečima, veoma je mali broj onih koji su bojkotovali popis, reč je o “manje od 10.000 ljudi”.

“Minimalna, zanemarujuća je ta brojka i izražava se u promilima, a ne u procentima. Naš cilj od početka je bio da ne kažnjavamo, ali za one koji su jasno odbili da budu deo popisa i za koje imamo izjave od popisivača, biće pokrenuti postupci. Kako će se to završiti ne zavisi od nas. Mi to nećemo sprovoditi”, naveo je Simovski i objasnio da će podaci o onima koji su bojkotovali popis biti preuzeti iz neke od postojećih baza podataka.

Premijer Zoran Zaev je izjavio da posle 20 godina Severna Makedonija ima uspešan popis i da to pokazuje ko ima kapaciteta, a ko nema. Istakao je da dijaspora nije kompletno popisana, pa zato postoji razlika u broju popisanih u odnosu na ukupan broj glasača.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare