Popis nelegelnih objekata završava se do 10.marta

LESKOVAC

Pomoćnica u Ministarstu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Darinka Đuran rekla je danas u Leskovcu da će popis nelegalno sagrađenih objekata u celoj Srbiji biti završen do 10. marta, i odmah nakon tog roka krenuće se sa donošenjem rešenja, kako bi svi objekti bili ozakonjeni u radene tri godine.

Odmah nakon završteka popisa, u narednih mesec dana građevinski inspektori treba da donesu rešenja o rušenju onih objekta koji nisu ušli u proces ozakonjenja.

 

Na teritorji grada 37.000 objekata nelegalno je sagrađeno, utvrđeno je u postupku popisa.

Izvršena je kontrola 65.000 objekata, a uvidom u satelitski snimak teritorije grada procenejno je da ima više od 80.000 izgrađenih objekata.

Pretpostavlja se da će od približno 15.000 objekata, čiju terensku proveru treba izvršiti, biti popisano još oko 10.000 nelegalno sagrađenih objekata.

Ovo su podaci koje je izneo gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, prilikom posete pomoćnice ministra.

 

Rad na terenu je intenziviran, tako da će krajnji rok za popis svih nelegalnih objekata, 10. mart, u Leskovcu biti ispoštovan, rečeno je na konferenciji za novinare.

.

Leskovac smo posetili pre oko mesec dana i pokušali da se dogovorimo kako da u ovom jako kratkom roku okončamo popis svih nezakonito izgrađenih objekata, rekla je Đuran .

Leskovac je postao naš partner u sprovođenju postupka ozakonjenja, posao je ovde jako dobro odrađen, popisan je veliki broj objekata u vrlo kratkom roku, dodala je ona.

Ona je objasnila šta popis znači za grad Leskovac i šta građani mogu da očekuju od sprovođenja ovog popisa.

Od samih taksi, koje iznose 5.000 dinara za stambene, odnosno porodične objekte, u budžet grada Leskovca sliće se mnogo novaca.

Ministarstvo apeluje da se građani uključe u proces ozakonjenja, jer je ovo poslednji zakon koji će se baviti pitanjima nelegalne gradnje i ovo je poslednja šansa da građani ozakone sve bespravno izgrađene objekte.

Zato će ministarstvo nastaviti da sa gradom Leskovcem radi na ovom poslu, sve dok ne bude doneto poslednje rešenje o ozakonjenju, istakla je Đuran.

„Ovaj deo posla završava se sa popisom 10. marta i nećemo praviti ni dan predaha, jer idemo ka donošenju rešenja o ozakonjenju, kako bismo ozakonili sve u naredne tri godine. Postoje i paketi socijalne pomoći za one koji ne budu mogli da plate svoju tehničku dokumentaciju, o čemu će se razgovarati tek onda kada sve bude popisano i kada se krene sa postupkom ozakonjenja, rekla je Darinka Đuran, i još jednom naglasila da je u gradu Leskovcu ovaj posao „odlično obavljen, do kraja stručno i profesionalno“.

Za sva pitanja koja nisu jasno definisana Zakonom o o zakonjenju Ministartsvo građevinarstva je nadležnim službama u okviru lokalnih samouprava davalo određena tumčenja i mišljenja, što se odnosi na objekte na poljoprivrednom zemljištu i pomoćne objekte. Ovakva tumačenja objavljena su i na zvaničnoj internet prezentaciji ministarstva.

„Prenamena iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište u sprovođenju postupka ozakonjenja se neće plaćati. To je još jedna olakšica svim onim građanima koji žele da ozakone svoje objekte. Jako je bitno i mišljenje ministarstva vezano za pomoćne i ekonomske objekte. Ukoliko postoji više pomoćnih i ekonomskih objekata, budući da je reč o sredinama koje se nalaze na jednoj katastarskoj parceli, plaćaće se samo jedna taksa od 5.000 dinara, a ne za svaki pomoćni i ekonomski objekat pojedinačno, rekla je ona.

Poslednji put, kada je ministarstvo podvlačilo crtu koliko je u Srbiji popisano nezakonito izgrađenih objekata, bilo ih je preko 300.000, dok je nakon nešto više od mesec dana taj broj prešao milion popisanih nezakonito izgrađenih objekata.

Odmah nakon završteka popisa, u narednih mesec dana građevinski inspektori treba da donesu rešenja o rušenju. Cilj je da se u roku od tri godine ozakone svi nezakonito izgrađeni objekti.

„To ćemo postići tako što ćemo svakom gradu i opštini da dajemo dnevnu kvotu koju mora svaki zaposleni da odradi, što se tiče ozakonjenja. Svaki zaposleni će imati određeni broj predmeta koji mora tokom dana da završi, a na kraju svake radne nedelje izveštaj će dostavljati ministrstvu. Da bi se to transparentno pratilo, i kako bi moglo da se izvrši rangiranje gradova i opština, ovi podaci će biti objavljivani na našoj internoj prezentaciji. Tako će svaki građanin moći da vidi svakog petka i ponedeljaka koliko je urađeno u njegovom gradu ili opštini, što se tiče postupka ozakonjenja“ , objasnila je ona .

Svi ljudi koji su dodatno angažovani na ovom poslu, a njih je na teritoriji Srbije ukupno 1.046, radiće naredne tri godine, sve dok posao ne bude okončan do kraja.

U skladu sa Zakonom o ozakonjenju na teritoriji grada Leskovca poslove popisa nezakonito izgrađenih objekata vrši šest građevinskih inspektora, 12 popisnih komisija i sedam stručnih lica, koja su dodatno angažovana, primaju novčanu naknadu, ali nisu u radnom odnosu.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je apelovao na građane  da olakšaju rad članova komisije na terenu, obzirom na to da je popis preduslov da se njihovi objekti stave u legane tokove.

„Značaj ovog popisa je postavljanje u zakonske okvire nezakonito izgrađenih objekata, ostvarivanje zakonskih prava nad objektom, veća tržišna vrednost objekta i dr. Za jedinice lokalne samouprave to znači ostvarivanje uslova za planiranje prostora i racionalnog korišćenja građevinskog zemljišta. Još jednom pozivam građane da budu naši partneri u ovom procesu jer je reč o javnom interesu i grada i države“, rekao je Cvetanović.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare