PONS aplikacija korak ka uklanjanju barijera

NIŠ  

Nepropisno parkirani automobili i najrazličitije arhitektonske barijere svakodnevno ometaju kretanje osoba sa invaliditetom kroz Niš, a tako je i širom Srbije.

PONS aplikacija – korak ka uklanjanju prepreka za kretanje osoba sa ivaliditetom

Fondacija PONS pronašla je način za jednostavno prijavljivanje takvih problema – putem istoimene aplikacije. Aplikacija se može preuzeti sa Play prodavnice i mogu je, osim osoba sa invaliditetom, koristiti svi kada u saobraćaju uvide nepravilnost koju treba rešiti.

                             „Fondacija PONS je prošle godine počela zagovaranje za što veći nivo sigurnosti osoba sa invaliditetom u saobraćaju. Dobili smo mnogo pritužbi od vozača, pešaka i putnika u javnom gradskom saobraćaju i sa različitim vrstama invaliditeta. Sve pritužbe ukazuju na to da je u Nišu veoma teško funkcionisanje osoba sa invaliditetom“, navodi Ivan Novković, upravitelj Fondacije PONS.

                             On kaže da je ova aplikacija jedan od alata koje je fondacija pokrenula kako bi ljudi sa invaliditetom mogli da ukažu na saobraćajne probleme na koje nailaze u Nišu. Aplikacija je pokrenuta pre dve nedelje i preko nje je stiglo već pet pritužbi. Bile su namenjene Komunalnoj policiji, Policijskoj upravi i Saobraćanoj policiji.

                              „Problemi osoba sa invaliditetom slični su problemima, na primer, roditelja sa decom u kolicima, osoba koje se otežano kreću, starih ljudi. Mi pozivamo sve da nam se pridruže u zajedničkom poslu, a to je poboljšanje sigurnosti u saobraćaju u Nišu“, poručuje Novković.

                               Prema rečima gradskog većnika za saobraćaj Igora Vojinovića, grad Niš dugo sarađuje sa udruženjima osoba sa invaliditetom kroz različite gradske strukture.

                             „Fondacija PONS se potrudila da na savremen način prikupi informacije koje će biti dostupne velikom broju korisnika, odnosno gradskim institucijama, javnim i komunalnim preduzećima. Tako bismo mi na malo sistematičniji način mogli da steknemo uvid u problematične tačke u gradu koje im otežavaju kretanje, odnosno u problematiku koja je njima poznata, ali ne u potpunosti i određenim gradskim institucijama“.

                           Radnu grupu oformljenu za reagovanje na pritužbe građana preko aplikacije, pored članova PONS-a, trenutno čine predstavnici Grada, JKP „Mediana“, Parking servisa, Direkcije za izgradnju grada i Direkcije za javni gradski prevoz. To su institucije od značaja za normalno funkcionisanje osoba sa invaliditetom u saobraćaju ili su nadležne za arhitektonske barijere, koje su jedan od ključnih problema.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare