Ponovo najavljena gradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Nišu

NIŠ

Do kraja godine u Nišu će krenuti izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, najavio je Dušan Radivojević, direktor KLER-a na konferenciji za novinare na kojoj je rukovodstvo grada predstavilo rezultate rada u prethodne dve godine. On je dodao da je međunarodni tender sproveden  za izvodjača radova i za nadzor. Vrednost projekat je  85 miliona evra.  Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda finansiraće se iz IPARD fondova, uz učešće Republike Srbije. 

Radivojević je rekao da je rok za izgradnju samog postrojenja četiri godine, a za izgradnju prateće kolektorske mreže tri godine.

                         “Inicijalna vrednost projekta bila je 60 miliona evra, ali je povećana na 85 miliona evra, zbog poremećaja na tržištu i svega što se dešavalo u Evropi i svetu. Projekat ima dva dela, jedan je gradnja samog postrojenja za preradu otpadnih voda za potrebe 286.000 stanovnika,  a drugi deo podrazumeva izgradnju preko 60 kilometar kolektorske mreže i punktnih stanica“, kazao je Radivojević.

                   Radivojević je dodao daa Grad Niš nema finansijska izdvajanja za ovaj projekat, ali je uradio potpuno tehničku dokumentaciju i pribavio sve gradjevinske dozvole.

                   „Od švedske Medjunarodne razvoje agencije dobijeno je 1,2 miliona evra za izradu tehničke dokumentacije”, izjavio je Radivojević i dodao da je se radi o jedinstvenom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji.

                   Postrojenje za preradu otpadnih voda treba da spreči da se godišnje u Nišavu iz Niša ispusti 30 miliona tona otpadnih voda, a fabrika će se graditi na  13 hektara zemljišta u starom koritu reke Nišave, pored sela Lalinca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare