POMOĆ ZA MIGRANTE POSLE PROCENE

BEOGRAD

 

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je danas FoNetu da Unija ima određen broj fondova koji bi mogli biti veoma brzo aktivirani za pomoć Srbiji u rešavanju migrantske krize, ali je potrebno da Vlada Srbije pripremi procenu potreba i strategiju daljeg delovanja.

 

Želimo da pomognemo Srbiji da se izbori sa velikim brojem migratana koji dolaze, ne samo iz Preševa, već i iz pravca Grčke i Bugarske, i idu u pravcu Mađarske, rekao je Benedikt.

On je napomenuo da se povećava broj izbeglica i da oni moraju biti adekvatno primljeni, što podrazumeva smeštaj, hranu, higijenu, kao i smeštaj dece.

Čekamo procenu Srbije o potrebama i čuli smo na sastanku da će Vlada Srbije to imati sledeće nedelje, kao i strategiju kako dalje delovati, a mi ćemo biti spremni da pomognemo, naglasio je Benedikt.

Imamo određen broj fondova koji mogu biti odmah mobilisani i spremni smo da pomognemo, istakao je Benedikt, jer je Srbija uradila veoma dobar posao.

Izbeglice su dobro dočekane, nije bilo incidenata i želimo da pohvalimo i podržimo Vladu Srbije, rekao je Benedikt.

On je podsetio da je Srbija dobila podršku EU u reformi sistema azila, kao i da postoji fond Odeljenja za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO) koji se može aktivirati, kao što je to bio slučaj prilikom prošlogodišnjih poplava.

Ne možemo govoriti o sumi novca dok se ne vide potrebe, ali govorimo o značajnim sumama, da pomognemo Srbiji da se izbori sa krizom, naglasio je Benedikt.

On je danas održao tehnički sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije, Komesarijata za izbeglice i Ministarstva rada, koje koordinira aktivnosti povodom migrantsku krize.

Sastanku su prisustvovali i predstavnicima MUP, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija, rekao je Benedikt, jer EU želi adekvatan odgovor na migrantsku krizu koja nije samo problem Srbije, već cele Evrope.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare