POMOĆ MLADIMA U ZAPOŠLJAVANJU

LESKOVAC

Skoro polovina polaznika koji su završili preduzetničke programe u okviru projekta „Zakorači ka svom biznisu, izgradi svoju karijeru!“, našlo je posao ili započelo svoj biznis.

Tokom 2015. godine Evropski pokret u Srbiji (EpuS)  je, u oblasti omladinskog preduzetništva i zapošljavanja, organizovao preduzetničku obuku i stručnu praksu za veći broj nezaposlenih osoba.

Preduzetničke programe EpuS-a Leskovac „Zakorači ka svom biznisu, izgradi svoju karijeru!“ i „Podeli svoje znanje sa mladima“ pohađalo je, ili pohađa, 120 nezaposlenih mladih ljudi sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), od kojih je 70 posto iz Leskovca, a 10 posto iz Lebana, Bojnika i Vlasotinca.

Program „Zakorači ka svom biznisu, izgradi svoju karijeru!“ tokom prošle godine uspešno je završilo 66 polaznika (dok se ostali još uvek pohađaju obuku), od kojih je 46 dobilo sertifikate o završenoj stručnoj praksi, a njih 20 o završenoj preduzetničkoj obuci. Pored projektovanih 40 polaznika iz prvog ciklusa podrške, u program je, zbog velikog interesovanja, uključeno još šestoro polaznika iz takozvanih prelaznih grupa (studenti, stariji od 30 godina).

Od 60 projektovanih polaznika iz prvog ciklusa preduzetničke podrške, njih 26, ili 43,3 posto, načinilo je bitan pomak u svojim karijernim i biznis planovima. Pri tome, od 40 svršenih polaznika u oblasti programa stručne prakse njih 15-oro, ili 37,5 posto zaključilo je ugovore o radu. Od 20 svršenih plaznika iz dela programa koji se odnosi na preduzetničku obuku, njih  11-toro, ili 55 posto pokrenulo je sopstvene biznise, navodi se u izveštaju EpuS-a o rezutatima ostvarenim tokom 2015 godine u oblasti omladinskog preduzetništva i zapošljavanja, na osnovu podataka NSZ-a.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare