Pomoć manastiru u Kacapunu

VLADIČIN HAN

Predstavnici Udruženja „Kraljevina Srbija” igumanu manastira Sveti Ilija Prorok u Kacapunu, ocu Serafimu, uručili su 40.000 dinara koja su prikupljena na humanitarnom koncertu u Domu vojske u Vranju.

Koncert je organizovan s ciljem da se prikupe finansijska sredstva koja bi pomogla izgrdanju i obnovu manastira u ovom selu u opštini Vladičin Han.

Ovoj humanitranoj akciji se priključilo i jedno privatno stovarište iz Vranja, koje je poklonilo materijal za završetak radova na izgradnji konaka.

vladicin-han-manastir-1

Manastir Sveti Ilija su podigli Nemanjići jer se nalazio na putu za Hilandar. Izgrađen je u XIII veku na temeljima starog manastira. Zidan je od grubo tesanih kamenih blokova, lepljenih blatom i zato predstavlja spomenik kulture i duhovnosti od izuzetnog značaja. Freske u manstiru, prvi put su oslikane u XVI veku, vizantijskim ikonopisom.

S blagoslovom vladike vranjskog Pahomija, a uz pomoć resornog Ministarstva Vlade Republike Srbije i vernika iz Pčinjskog okruga, 2003. godine počela je obnova manastira. Ozidan je konak za smeštaj monaštva, urađen je zemljani put do manastira i raščišćen prostor oko samog objekta.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare