Položen kamen temeljac za Leoni

NIŠ

Nemačka kompanija Leoni počela je danas u Nišu u blizini Kazneno popravnog zavoda izgradnju fabrike gde će proizvoditi kablove za ugradnju u automobile, pre svega za BMW. Početku izgradnje prisustvovao je danas i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Polaganju kamen-temeljca treće fabrike Leonija u Srbiji prisustvovali su i direktor kompanije Leoni Srbija Klemens Saks, izvršni potpredsednik Leonija Ralf Maus, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman  potvrdili su da Nemačka želi da ulaže u Srbiju i Niš ,i da će se truditi da budu najbolji mogući poslodavci. Obećali su nova radna mesta i to već za tri meseca kada se planira početak rada Leonija.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović govorio je na skupu i kazao da će ova fabrika doprineti smanjenju nezaposlenosti u  Nišu. Trenutno je u ovom gradu preko 30 000 nezaposlenih.

“Ovo je veliki dan za naš grad i sugrađane. Posle toliko decenija ekonomske i privredne stagnacije u našem gradu se ponovo gradi i radi. Niču fabrike i zapošljavaju se ljudi. 20. februara u 17 sati Leoni je predao zahtev za dobijanje građevinske dozvole i za manje od 48 sati imali su je. Time pokazujemo ozbiljnost i pružamo podršku ekonomskoj politici naše Vlade. Leoni je dobra vest, znak, dobar vetar u jedra, zajedno sa njim i za njega doći će još mnogo kompanija u naš grad, mnogo bitnih stvari će se desiti u budućnosti” – rekao je Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.

Vučić je rekao da očekuje da Leoni u Nišu zaposli 3.000 ljudi i da u Srbiji otvori i četvrtu fabriku, u Nišavskom okrugu, za šta bi ta kompanija dobila pet odsto veće podsticaje nego za dosadašnje investicije. Vlada Srbije je Leoniju za zapošljavanje radnika i investicije u Srbiji dala ukupno više od 31 miliona evra subvencija od čega za ovu fabriku 6,4 miliona evra.

“Naš je cilj da spustimo nezaposlenost u Nišu na ispod 20.000 i kada to budemo uspeli onda mislim da smo velike i značajne rezultate postigli. Posebno sam zahvalan našim nemačkim prijateljima koji danas postaju najveći poslodavci u Srbiji, sa 32.000-33.000 zaposlenih u nemačkim kompanijama. Verujem da će dovesti još dobavljača, a takođe sam ljude iz BMV-a za koje oni rade te kablovske, žičane sisteme, koji su ovde prisutni, molio da razmisle da dođu u Srbiju, u Nišavski okrug ali i bilo koji okrug u našoj zemlji”, rekao je premijer.

Leoni u Srbiji od 2009. godine proizvodi auto-kablove u Prokuplju i u Malošištu, kraj Doljevca.

„Leoni sa 7.500 radnika postaje najveći poslodavac u proizvodnom sektoru u Srbiji” rekao je I istakao da mu je veoma drago i važno što je Niš deo svega toga i što se ispunjava i ono što je nedavno obećano a to je da će vlada Srbije voditi brigu o Nišu i ovom kraju .

“U prilici smo da dajem subvencije jer je stanje u budžetu bolje od planiranog”, kazao je Vučić i dodao da krajem februara neće biti deficita u budžetu, iako je planirano da on iznosi 17 ili 18 milijardi dinara.

Kako je istakao “krvotok ekonomije je dobar, raste naplata PDV-a, i rashodi su pod kontrolom”.

Ugovor o izgradnji fabrike potpisali su oktobra prošle godine generalni direktor komapnije Klemens Saks i ministar privrede Srbije Goran Knežević.

Zgrada ove fabrike zauzimaće 40 a sam pogon 15 hiljada kvadrata, vrednost investicije procenjena je na 22 miliona evra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare