Poljoprivrednici se vratili sa studijskog putovanja

VRANJE

Proizvođače voća i stočarske farme u Mađarskoj i Poljskoj posetili su poljoprivrednici sa teritorije grada Vranja. Studijsku posetu finansirao je Grad Vranje, a za ove namene iz budžeta je izdvojeno oko 700.000 dinara.

Gradski većnik Nebojša Stamenković po povratku sa putovanja izjavio je da je cilj ove studijske posete prvenstveno bio upoznavanje poljoprivrednih proizvođača sa novinama, dostignućima i iskustvima poljoprivrednih proizvođača u ovim zemljama.

„U Mađarskoj se uglavnom proizvodi pšenica, kukuruz, ječam, krompir i zob. Poljoprivredno zemljište prostire se na 4,9 miliona hektara i ostvaruju se odlični rezultati. U Poljskoj se poljoprivredom bavi oko 4 miliona stanovnika i uglavnom imaju male posede, od dva do pet hektara, na kojima postižu odlične prinose i zaradu. Poljska je najveći evropski izvoznik jabuka i bobičastog voća. Prošle godine od izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zaradili su 27,5 milijardi evra“,  rekao je Stamenković.

On je dodao da su tokom posete naišli na veoma lep prijem i gostoljubivost domaćina.

Bili su u prilici da se upoznaju sa mnogobrojnim novinama, koje bi poljoprivredni proizvođači sa ovog područja mogli da primene u sopstvenoj proizvodnji i stočarstvu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare