Poljoprivrednici nastavljaju proteste, za odgovor iz Ministarstva kažu da ih “prave budalama”, na jugu se niko ne buni

NOVI SAD

Ratari koji od juče protestuju ispred Banovine jutros su započeli blokade više saobraćajnica u centru grada.

Odgovori iz Ministarstva poljoprivrede su stigli, ali nisu ono što su oni očekivali, kaže za 021.rs poljoprivrednik Mileta Slankamenac.

“Dobili smo odgovore koji nemaju veze sa našim zahtevima. Naši zahtevi su jasni, tri su prioritetna – ukidanje zabrane izvoza za sve primarne poljoprivredne proizvode, 100 litara goriva po hektaru bez akciza i subvencionisanje veštačkog đubriva… Ali oni stalno čeprkaju iz neke priče neke gluposti i prave nas budalama”, kaže Slankamenac.

Najavio je da se očekuje dolazak još 20, 30 traktora i da se blokade nastavljaju.

Ove privremene blokade bile su vid upozorenja vlastima kojima su dali rok do 9 časova jutros da reaguju na zahteve, odnosno da ratarima daju juče usmeno pruže obećanja napismeno.

Policija preusmerava saobraćaj na licu mesta.

Jedan od poljoprivrednika Đorđe Grujić kaže za 021.rs da su blokade proširene kako bi Vlada, Ministarstvo i cela država, shvatili ozbiljnost protesta, “jer su očigledno sve neozbiljno počeli da shvataju”.

“Ovo je samo obaveštenje svima da nismo došli ovde da se šalimo, došli smo problem da rešimo”, ističe Grujić.

Inače, poljoprivrednici su proveli noć ispred Banovine, gde se trenutno nalazi četrdesetak traktora. Tokom noći došlo je još nekoliko traktora iz više delova Vojvodine.

Tokom jučerašnjeg skupa najavili su da će ostati ispred Banovine do ispunjenja uslova, kojima je dodato i da se ponište sve prijave policije protiv poljoprivrednika koji su učestvovali u protestu. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je juče došao da pregovara sa okupljenim poljoprivrednicima u Novom Sadu, obećao im je niz mera, koje uključuju i sastanak sa Anom Brnabić, olakšice za gorivo i mere za saniranje posledica suše. 

Njihovi zahtevi su da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina. 

Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.

Izvori : 021.rs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare