Poljoprivreda: Zašto je opasan kupusov moljac?

LESKOVAC
Ova oligofagna štetočina napada biljke porodice kupusnjača, nanoseći najveće štete kupusu i karfiolu. Prezimi u stadijumu lutke u kokonu na skrovitim mestima, posebno u blizini parcela na kojima su prethodne godine bile kupusnjače, ili u stadijumu imaga (odrasle jedinke). Leptiri imaju prednja krila smeđe boje i valovitu žutu šaru na zadnjoj ivici, dok su zadnja krila sa resicama. Prvi leptiri javljaju se krajem aprila. Jaja beličasto žućkaste boje ženka polaže na naličje listova, pojedinačno ili u manjim grupama (2 – 4), pretežno uz glavne lisne nerve. Larve prolaze kroz četiri razvojna stadijuma nakon čega prelaze u stadijum lutke. Zavisno od podneblja razvija i do sedam, pa i osam generacija tokom godine. Štete nanose larve hraneći se listovima kupusnjača. U kasnijim fazama se ubušuju u glavicu. Na listovima kupusa uočavaju se otvori, “prozorčići”. Pri jačem napadu može ostati samo glavni lisni nerv. Lutke se mogu uočiti na naličju listova u belom mrežastom kokonu.
Let leptira kupusovog moljca parati se feromonskim klopkama. Vizuelnim pregledom biljaka utvrđuje se prisutvo jaja, larvi, lutki. Hemijska kontrola kupusnog moljca se odnosi na suzbijanje larvi u cilju sprečavanja oštećanja na listovima i ubušivanja u glavice, uz primenu registrovanih preparata. Pri primeni hemijskih preparata treba voditi računa o razvojnoj fazi biljke, karenci preparata, maksimalno dozvoljenom broju primene jednog preparata tokom vegetacije.
Značajne mere su i uklanjanje ostataka kupusa nakon berbe, suzbijanje korova, kao i primena plodoreda. Bela slačica je biljka koju preferira kupusov moljac, kao i indijska slačica, pa sadnjom nekoliko redova neke od ovih biljaka uz usev kupusa može smanjiti napad moljca na biljke kupusa ili karfiola.
Bojana Karapandžić, dipl.inž.polj.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare