Poljoprivreda: Uzroci neplodnosti kod krava

LESKOVAC

Neplodnost krava predstavlja veliki problem, što za posledicu dovodi do smanjenja broj teladi i proizvodnje mleka, koja izaziva ne samo zootehničke, već i ekonomske štete u proizvodnji.
Jalovost se ne mora naslediti već se može i steći za vreme života priplodnih goveda, zbog loših uslova životne sredine i proizvodnih osobina kao što je prevelika mlečnost. Postoje više faktora koji za posledicu dovode do neplodnosti kao što su nepravilna ishrana, loši uslovi držanja, izbor semena za oplodnju tj osemenjavanje, nepravilna korekcija papaka, starosti i velike produktivnosti.
Kada govorimo o ishrani priplodnih goveda ona može da bude nedovoljna, nepravilna, preobilna a hrana čak može biti zatrovana ili pokvarena. Nedovoljna ishrana krava (pothranjenost) je ako nema dovoljno hranljivih materija, pa krave mršave, ne ispoljavaju polni žar ili ga ispoljavaju nepravilno. Takođe smanjena količina belančevina u ishrani, kao i nedostatak vitamina A i E, mineralnih materija i vode, dovodi do tihog estrusa i smanjene plodnosti. Nepravilna ishrana priplodnih krava za posledicu dovodi do produženog servis perioda.
Iz svega navedenom možemo zaključiti da farmeri moraju shvatiti značaj ishrane i njen uticaj na reprodukciju krava kako bi preduzeli odgovarajuće mere i smanjili ekonomske gubitke koji tom prilikom mogu nastati.

Savetodavac za stočarstvo
PSSS Leskovac
mr Dejan Ranđelović

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare