Poljoprivreda: Šta da uradite kada vam se u voćnjaku pojavi jabukin staklokrilac (Synanthedon myopaeformis)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC
Ova štetočina jabuke ima jednu generaciju tokom dve kalendarske godine. Odrasle jedinki su leptiri tamno plave boje, sa providnim, staklastim prednjim krilima, dok je telo plavo crne boje sa crvenim pojasom na trbuhu. Njihova aktivnost je najveća kada je sunčano i toplo vreme. Štetočina je prisutna u plantažnim zasadima jabuka, posebno u starijim voćnjacima.
Ženke staklokrilca polažu jaja na pukotine kore, rane i sl., a štete nanose gusenice koje su svetlo žute boje. One žive ispod kore grana i debla, u kambijalnom sloju između kore i drveta, i oštećuju ga svojom ishranom. Kao posledica napada nastaju rane u kojima se može naći i veći broj gusenica i tada su one veće. Tokom ishrane gusenica dolazi do oštećenja sprovodnih sudova, prekida kretanja sokova što onemogućava normalnu ishranu, i nepovoljno se odražava na zdravstveno stanje i rodnost napadnute voćke. Značajne štete su prvenstveno u mladim voćnjacima koji se usled napada suše. Na stablima i granama koje su napadnute može se naći mrki izmet, a kao posledica oštećenja stabla slabe, lako se lome. Rane sporo zarastaju i predstavljaju ulazima mesta za prodor gljive Nectria galligena prouzrokovača rak rana na jabuci. Na širenje staklokrilca utiče rezidba, oštećenja nastala usled elementarnih nepogoda poput grada, niske temeperaturame koje dovode do pucanja kore. Jabukin staklokrilac naseljava se i u ranama nastalim usled aktivnosti krvave vaši.
Let leptira ove štetočine prati se feromonskim klopkama. Postavljanjem velikog broja mamaka u krošnje voćaka, u vreme leta leptira, postiže se njihovo izlovljavanje. Hranidbeni mamci se sastoje od plastičnih posuda u koje se sipa razređeni jabučni sok. Preventivne mere odnose se na redovno održavanje i čišćenje voćnjaka, uklanjanje grana, izbegavanje mehaničkih oštećenja, suzbijanje krvave vaši. Hemijske mere suzbijanja u zasadima jabuka se sprovode u okviru zaštite jabuke od najznačajnije štetočine, jabukinog smotavca.
Bojana Karapandžić, dipl.inž.polj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare