Izmerena rekordna temperatura u Evropi – najviša otkako postoje merenja

Temperatura od 48,8 stepeni Celzijusa izmerena je juče u pokrajini Sirakuza na Siciliji. To je, kako navodi list Korijere dela sera, najviša temperatura otkad postoje meteorološka merenja u Evropi.

Korijera dela sera je objavio podatke o merenjima Agrometeorološkog informativnog servisa Sicilije (SIAS).

Navodi da je u 14 časova u gradiću Floridija u pokrajini Sirakuza izmerena rekordna temperatura vazduha od 48,8 stepeni Celzijusa, prenosi portal Indeks.

Rekord još nije službeno potvrđen

Dosadašnji zvanični rekord držala je Atina, u kojoj je 1977. godine izmereno 48 stepeni, ali je u septembru 1999. godine na Siciliji izmereno 48,5 stepeni. Međutim, to merenje nije zvanično potvrđeno kao rekordno.

Ni današnji rekord Floridije još nije službeno potvrđen, jer to moraju da učine stručnjaci Svetske meteorološke organizacije.

Poseban geografski položaj podiže temperaturu 

Floridija i unutrašnjost pokrajine Sirakuze nalaze se na posebnom mestu koje zbog svog specifičnog položaja dodatno podiže temperaturu.

Samo desetak kilometara od Floridije temperature su i do 10-12 stepeni niže. Stručnjaci objašnjavaju da na vrlo visoke temperature na Siciliji, u centralnoj i južnoj Italiji, a ponekada i na severu, utiče vazdušna struja koja stiže iz Sahare.

Snažan toplotni talas i dalje pogađa Mediteran i severnu Afriku. Toplo i suvo vreme odigralo je veliku ulogu u stvaranju uslova za razorne požare u Turskoj i Grčkoj.

Izvor: KORIJERE DELA SERA, INDEX.HR, RTS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare