Poljoprivreda: Kako se bere grožđe

LESKOVAC

Berba grožđa u Jablaničkom okrugu se uveliko odvija u zavisnost od lokaliteta i sortimenta.

Ove godine berba grožđa se obavlja nešto ranije na izrazito sušnim južnim lokalitetima zbog suše, i zemljišta sa plitkim profilom i izrazito kamenitom frakcijom zemljišta.

Berba je veoma odgovoran posao od koje zavisi kvalitet dobijenog vina, kao i dugovečnost čuvanja grožđa za stonu potrošnju. Pa zbog toga, grožđe se bere u fiziološkoj zrelosti za plasman kao stono u zavisnosti od sortimenta i terena, i u tehnološkoj zrelosti za preradu prvrnstveno u vino ili druge proizvode.

Berba grožđa prvenstveno počinje kada se u bobicama grozda nakupi onoliko šećera koliko je karakteristično za sortu od 20 do 24 % i skladan odnos kiselina. Za stone sorte je karakteristično da berba grožđa kreće u zavisnosti od epohe zrenja a to je u našim uslovima od kraja jula Beogradska rana, početka avgusta Kardinal, pa traje sve do oktobra i kasnije Crveni drenak.

Vinske sorte u našim uslovima se beru od sredine septembra Game, Šardone, pa do sredine oktobra Smederevka, Italijanski rizling i druge. Najčešće se berba vinskih sorti izvodi jednofazno (beru se svi grozdovi na čokotu odjednom), ručno u posude za grožđe. Napunjene posude se izručuju u prikolice sa pvc folijom ili kamionima, cisternama za berbu sa hlađenjem i dalji transport do podruma. Individualno proizvođači beru u pvc gajbe 1/12 i tako odnose u podrume na muljanje i dalju preradu u vina. Berba stonih sorti se izvodi probirno u više faza pretežno u drvene gajbe letvarice 1/10 ili pvc, i tako transportuje do mesta prodaje i plasmana. Veoma je bitno da vremenski uslovi u vreme berbe, budu dobri, dani sunčani bez padavina jer je grožđe veoma osetljivo. Što je veći broj dana sa prosečnom temperaturom za ovo doba godine, za vreme berbe time dobijamo bolji kvalitet grožđa i vina.

Savetodavac iz voćarstva i vinogradarstva Mitić Aleksandar

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare