Policija uhapsila poljoprivrednika u Silbašu dok se vraćao s njive

NOVI SAD

(Agrosmart)

Dok ratari koji ovih dana obavljaju prolećnu setvu čekaju zvaničan i konačan odgovor na pitanje da li smeju, dok su na traktorima i mašinama, da se kreću do njiva u vreme policijskog časa, policija je počela da privodi one koje je zatekla na putu do atara.

Juče je uhapsila mladog poljoprivrednika iz Silbaša, kojem je istog dana Prekršajni sud u Bačkoj Palanci odredio kaznu od 50.000 dinara. U presudi se navodi da je protiv Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije 4. aprila 2020. izašao izvan svog domaćinstva u vreme zabrane kretanja koje traje od 17 do 5 časova narednog dana, a da ga je policija u15,55 zatekla dok se kretao traktorom u drugoj ulici.

Presuda suda u Bačkoj Palanci

-Moj sin je vozeći traktor na povratku iz atara uhapšen kao kriminalac jer je otkačio kultivator kod jedne naše kuće gde nam stoji veći deo mehanizacije dok je dolazio traktorom u porodičnu kuću . Zabranjena mu je upotreba telefona , pretrešen je i prećeno mu je da će mu lisice biti stavljene . Kažnjen je zbog toga što je poljoprivrednik i što mora da radi a radio je od 6 sati ujutru, kultivirao je površine na koje su juče raširili veštačko đubrivo – izjavila je za Agrosmart majka privedenog poljoprivrednika.

Ona podseća na izjavu ministra poljoprivrede ministra Nedimovića da niko od poljoprivrednika koji su u traktoru i koji su na njivi ili na putu od njive do kuće u vreme kada je kretanje zabranjeno neće biti kažnjen.

Pomenimo, i poljoprivredna udruženja su dobijala uveravanja iz Ministarstva poljoprivrede da traktoristi mogu da se kreću do atara i rade za vreme policijskog časa ako sa sobom ima papir kojim dokazuje da se bave poljoprivredom – legitimaciju gazdinstva, potvrdu iz registra gazdinstava ili slično.

-I sam ministar je gostujući u televizijskim emisijama rekao da ni jedan poljoprivrednik neće biti kažnjen za vreme vanrednog stanja . A evo, mog sina su odveli u policiju i u sud, dok se vraćao s njive. Ostavili su traktor tamo gde su ga našli, neobezbeđen. Sin ima dvadeset godina i sve je teško podneo, dolazila je hitna pomoć jer je bio jako uznemiren nakon toga – kazala je majka poljoprivrednika koji je juče priveden.

U presudi koja je doneta u toku popodneva, odmah po privođenju, navodi se da je zabrana kretanja od 17 časova do pet časova narednog dana, a da je on zatečen na ulici u 15,55 pa po tome nije jasno ni zašto je priveden i zbog čega mu je suđeno. U presudi i ne piše da je juče, u subotu, policijski čas počeo u 13 časova i da traje do ponedeljka.

Inače, poljoprivrednici su ovih dana u velikoj nedoumici u vezi s kretanjem u vreme zabrane jer im se zvanično niko nije obratio, ni Ministarstvo poljoprivrede ni MUP nisu izašli sa obaveštenjem. Na sajtu Ministarstva poljoprivrede postoje uputstva o tome kako da dozvolu za kretanje dobiju stočari, voćari i povrtari ali nema uputstva za ratare koji su u sred prolećne setve.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Biljana
Biljana
4 godine pre

Ministre ocigledno je da kao pravnik o poljoprivredi nemate ni osnovno znanje.izzivljavanje nad poljoprivrednicima govori da vam je vreme za ostavku. Sram da vas bude. Poljoprivredni fakultet I najmanje 10 godina iskustva u struci je uslov za ministra piljoprivrede.