Policija na zboru meštana u Velikom Trnjanu

LESKOVAC

Dva vozila policije obezbedjuju  večeras seoski zbor u selu Veliko Trnjane, a ovoliko prisustvo policije začudilo je  meštane .

Zbor je zakazan zbog odluke  Skupštine grada Leskovca o matičnim područjima na teritoriji ovog grada a prisustvuje mu i član Gradskog veća Dejan Cakić..

Po toj odluci, koju je potpisao predsednik Skupštine grada Aleksandar Djurović  28. decembra prošle godine , u ovom, kao i u još nekim selima, se ukidaju mesne kancelarije.

Tako će meštani sela Presečina,Veliko Trnjane i Rudare ubuduće morati da  za potrebe koje se završavaju u mesnoj kancelariji , da odlaze u Donju Jajinu.

Još je  gora situacija u planininskom delu porečjanskog dela  grada Leskovca  gde će ljudi, zahvaljujući ovoj odluci, morati da putuju i po dvadesetak kilometara  do mesne kancelarije.
Tako će  stanovnici Oruglice, Ravnog Dela, Gaginca, Melova, Barja, Vine, Kaludjerca i Crcavca po potvrde, koje izdaju mesne kancelarije , morati da  idu u selo Strojkovce.

Meštani ovih sela kažu JUGpressu da ih  čudi kako to da im je mesna kancelarija premeštena čak u Strojkovce a ne, recimo, u njima bliže Vučje.

Ovi iz Ravnog  Dela su naročito ogorčeni , i zbog činjenice da su dvadesetak dana bili zavejani i , kako tvrde, bez ikakvog interesovanja raznih lsužbi u Leskovcu.

Načelnik Gradske uprave za opšte poslove Slobodan Milošević tvrdi da se “ništa ne menja”.

“Svake godine donosi se Odluka o matičnim područjima, u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama. Ovim zakonom, između ostalog, definisano je da matičar ne može da bude za više matičnih područja. Od 2009. godine poslove vođenja matičnih knjiga u Velikom Trnjanu i Donjoj Jajni obavlja jedan matičar, što je u suprotnosti sa zakonom”, objašnjava Milošević za JUGpress .

Novom Odlukom o matičnim knjigama grada Leskovca matično područje Veliko Trnjane pripojeno je matičnom području Donja Jajna.

“U Jajni imamo veći broj naseljenih mesta u odnosu na Trnjane, veći broj stanovnika, Donja Jajna je teritorijano veća od Velikog Trnjana jer pokriva pet mesnih zajednica, a Trnjane tri. Takođe, u Trnjanu smo u zakupi prostora  jer nemamo tamo prostor koji je u vlasništvu mesne zajednice ili grada, dok u Jajni postoje adekvatne prostorije. Da bismo žitejima izašli u susret, u Trnjanu smo zakupili privatnu kuću koja je bez vode i toaleta i gde vlasnik vakoga časa može da otkaže zakup, objašnjava Milošević i dodaje:

-Suština je u tome da se ukida matično područje, ali ne i mesna kancelarija. Građani mesnih zajednica koje pokriva mesna kancelarija Veliko Trnjane i ubuduće će, tri dana u nedelji, svoje zahteve za pribavljanje izvoda i uverenja iz matičnih knjiga i knjiga državljana podnositi mesnoj kancelariji Veliko Trnjane.

Milošević kaže da su ljudi nezadovoljni jer nisu upoznati sa činjeničnim stanjem, već misle da im se neka prava uskraćuju. Zbog toga je predsedniku mesne zajednice Veliko Trnjane ova uprava poslala pismeno obaveštenje zbog čega je matično područje ukinuto i šta će to značiti za građane.

Inače, overa rukopisa neće više moći da se vrši u mesnoj kancelariji od 1. marta, već će to morati da se radi kod javnog beležnika ali Milošević nije rekao kolko će to da košta.

Kaže, praktično smnajenje mesnih kancelarija je učinjeno i zbog štednje.

Pa ponovo na račun kvaliteta usluga ljudima koji žive u selima.

 

“Smanjenje broja matičnih područja u odnosu na odluku koja je bila u primeni do 31 12. 2016. godine predsatavlja jednu od mera smanjenja troškova i racionalizacije javne potrošnje. Sačinjena je u skladu sa instrukcijom  Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave od 8. 10. 2015. godine, uz uvažavanje principa ekonomičnosti i svrsishodnosti organizacije poslova vođenja matičnih knjiga, kaže  Milošević.

A o namicanju para u džepove javnih beležnika  i njihovih šefova? To je druga tema.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
peci
peci
7 godine pre

U Velikom Trnjanu predsednik mesne nije izabran ispred SNS a već ispred grupe građana, pa je zbog toga donešena ovakva odluka. Simptomatično je i da se gase mesne kancelarije u južnom delu grada, Porečjanskom, koliko sam ja čuo još i u Barju, Oruglici i Slavujevcu. A ostale su “neophodnije” od navedenih, ili imaju jaču političku zaštitu.