Policija identifikovala tri maloletne osobe koje se sumnjiče za paljenje vrata crkve u Prizrenu

PRIZREN

Policija u Prizrenu saopštila je da je identifikovala tri maloletne osobe od 15 i 13 godina, osumnjičene za paljenje ulaznih vrata pravoslavne crkve Svetog Pantelejmnona u tom gradu, navodeći da su priznali krivicu.

„Osumnjičeni su saslušani u prisustvu socijalnog radnika i branioca. Priznali su krivično delo. U konsultaciji sa pritvorskim tužiocem, trojica osumnjičenih maloletnika pušteni su na slobodu u redovnom postupku“, navodi se u saopštenju, prenosi RTS.

U večernjim satima 17. aprila, na ulazna vrata Crkve Svetog Pantelejmona bačen je molotovljev koktel, od kojeg je krenula vatra, koju je ugasio i potom policiji prijavio žitelj tog dela Prizrena.

U saopštenju Eparhije ističe se da napad na crkvu koja je već zapaljena u neredima u toku martovskog pogroma 2004. godine, pokazuje da baština SPC na Kosmetu nije bezbedna, te da ima još onih koji žele da unište hrišćansko pravoslavno nasleđe na KiM.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer sastao se sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem i osudio pokušaj paljenja crkve Svetog Pantelejmona, pozivajući vlasti da počinioce privedu pravdi.

„Čast mi je što sam se sastao sa vladikom Teodosijem povodom obeležavanja pravoslavnog Uskrsa. Razgovarali smo o važnim temama, uključujući verske slobode“, naveo je Hovenijer na Tviteru, poručivši da svi stanovnici na KiM moraju budu slobodni da veruju, bez smetnji ili diskriminacija.

Izvor: Danas/RTS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare