Polaganjem venaca odali poštu vojnim veteranima

NIŠ

Vojna bolnica u Nišu obeležila je Dan vojnih veterana polaganjem venaca na spomen obeležje  žrtvama pegavog tifusa i borcima sa početka Prvog svetskog rata.

Venac je u ime Nišavskog upravnog okruga položila načelnica Dragana Sotirovski, grada predsednik SG Rade Rajković, a poštu su polaganjem venaca žrtvama odali i predstavnici Vojske Srbije, predstavnici lokalne samouprave i boračkih udruženja, udruženja penzionera kao i drugih udruženja koja neguju slobodarsku tradiciju Srbije.

                       “Danas je jedan od najvećih praznika u Vojsci Srbiji”, kazao je pukovnik dr Jovica Stanojković. “Nagujući tradiciju srpske Vojske i Vojne bolnice kao značajne  ustanove za srpsku Vojsku i Ministarstvo odbrane mi danas  obeležavamo ovaj veliki praznik polaganjem venaca  na Spomen piramidu koje simbolizuje žrtvu i stradanje srpskih vojnika i ranjenika u velokoj epidemiji pegavog tifusa koja je vladala krajem 1914. i početkom 1915.godine”, kazao je pukobnik dr Jovica Stanojević.

                        Vojna bolnica u Nišu je u to vreme bila jedna od najvećih epidemijskih bolnica na Balkanu u kojoj se  dnevno lečilo 3000 obolelih od pegavog tifusa u 26 improvizovanih baraka.

                         “Žrtve su bile velike, a među njima je bilo i sanitetsko osoblje , a među njima je bio is am upravnik Evgenije Btenovački. Oni su dali svoje živote za pobedu u oslobodilačkim ratovima, a na taj način sun am darivali najveću dragocenost – život u slobodi”, istako je pukovnik dr Jovica Stanojković.

                   Na današnji dan 1912.godine, potpisano je primirje u Prvom Balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Bugarske sa jedne i Otomanske carevine sa druge strane.

                   Oko 400.000 boraca dobilo je status  “Stari ratnik”. Brigu o njihovom statusu preuzelo je Ministarstvo Vojno. Dodaelom imanja u južnom delu Kraljevine Srbije država i Vlada iskazali su brigu o veteranima i odala priznanje za učešće u odbrani zemlje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare