Polaganjem venaca obeležen Dan oslobodjenja od Turaka

NIŠ

Polaganjem venaca na spomenik Oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana danas je obeležen  11. januar, Dan oslobođenja Niša u srpsko- turskom ratu 1878. godine. Najviši gradsko zbaničnici , predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave, Nišavskog upravnog okruga i organizacija i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova položili su vence na spomenik Oslobodiocima Niša.

Na današnji dan pre 140 godina Niš je oslobođen od Turaka a srpski barjak  se posle skoro pet stotina godina,  zavijorio na bedemima niške tvrđave. Zastavu je  na Stambol kapiji postavio Nišlija Todor P. Stanković. Desetog  januar 1878. godine, pred kraj Drugog srpsko-turskog rata, turski komandant Niša Halil Zija-paša i upravnik grada Rašid-paša predali su grad Srbima. Borbe za oslobođenje Niša od turske vlasti trajale su gotovo dve nedelje. Srpska vojska ušla je u Niš 10. januara 1878. godine, a Turci su sutradan predali Tvrđavu i varoš, čime je okončana njihova uprava. Samo nekoliko dana nakon oslobođenja, u Niš je ušao sa svojom pratnjom i vojskom i knez Miloš Obrenović.

“Ovo jeste svakako dan za pamćenje i jedan od najvažnijih datuma u istoriji Niša, koji je doneo novi epohu i razvoj grada u slobodnoj Srbiji”, izjavila je Jelena Mitrovski, većnik zadužen za kulturu”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare