Polaganjem venaca na spomenik vojvodi Petru Bojoviću obeležen Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

NIŠ

Polaganjem venaca na Spomenik vojvodi Petru Bojoviću, obeležene su 104 godine od oslobođenja Niša  u Prvom svetskom ratu. Vence su položili predstavnici Grada, vojske, milicije i mnogobrojnih udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova.

                         „Na današnji dan Prva srpska armija pod vođstvom generala Petra Bojovića, oslobodila je grad Niš. Grad Niš je u to vreme bio ratna prestonica Srbije, bitno je da u ovom danu kažemo da je moral srpskih vojnika bio na izuzetno visokom novou. Znatno brojčanija neprijateljska vojska je bila poražena u našem Gradu. Obeležavamo ovaj dan, ali se i sećamo naših ratnika. To je ono što moramo da pamtimo i čega moramo da se sećamo“, istako je dr Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša.

                      On je dodao da je važno da i u miru održimo svoj moral.

                      „Moramo da pratimo  politiku naše države i našeg predsednika Aleksandra Vučića, a ponoviću ovom prilikom ono što je on rekao ovih dana a to je da održimo mir i stabilnost naše države u ovim teškim vremenima“, dodao je dr Boban Džunić.

                      Potomci ratnika koji su dali život za našu slobodu, sa ponosom pričaju o svojim precima i ističu da je obeležavanje ovakvih datuma od ogromne važnosti jer se na taj način čuva kultura sećanja. Posebno ističu značaj Prvog svetksog rata koji je poznat i kao Veliki rat i ulogu srpske vojske u njemu koja je pokazala da ljubav prema otadžbini može da nadjača  i najveću vojnu silu.

                    „Izuzetno je važno da pokazujemo u ovom teškom vremenu da ne zaboravljamo svoju istoriju i pretke i time pokazujemo da je Srbija uvek bila oslobodilačka, a ne zavojevačka“, kazao je Branislav Radovanović, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920″.

                Petar Bojović bio srpski i jugoslovenski vojvoda. Učesnik je srpsko-turskih ratova tokom kojih je bio u štabu Vrhovne komande, a po završetku ratova postao je vodnik baterije u Beogradu. Posle srpsko-bugarskog rata postao je vodnik konjice, a zatim je 1891. položio ispit i dobio čin kapetana. Istovremeno je postavljen za vršioca dužnosti načelnika Štaba Moravske divizije u Nišu, gde je ostao pet godina. Menjao je nekoliko dužnosti sve do izbijanja balkanskih ratova 1912. godine, kada je bio komandant Konjičke divizije.

         U Prvom svetskom ratu je bio komandant Prve armije. Kada je doneta odluka da se trupe povlače ka Albaniji, Bojović je tada (decembar 1915) postavljen za načelnika Vrhovne komande. Podneo je ostavku načelnika Vrhovne komande 19. juna 1918. godine, zbog neslaganja oko proširenja Solunskog fronta. Zatim je opet postavljen za komandanta Prve armije, kojom je komandovao i u bici kod Dobrog polja. Zbog ratnih zasluga 13. septembra 1918. dobio je čin vojvode.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare