Funkcioneri SNS se odriču pomoći za prevazilaženje energetske krize?

NIŠ

Skupštinski odbora za administrativna pitanja doneo je rešenje o isplati 40.000 dinara svim funkcionerima na stalnom radu radi prevazilaženja energetske krize u daljem periodu. Ove pomoći odrekla se gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i njena zamenica Dušica Davidović, aprema rečima predsednika Skupštine grada Niša dr Bobana Džunića funkcioneri Srpske napredne stranke u Nišu odriču se pomoći od 40.000 dinara za prevazilaženje energetske krize.

   „Ja sam se i prošle godine odrekla pomoći koja se odnosila na pomoć za suzbijanje Kovida. I ovde godine moja zamenica i ja nećemo primiti tu pomoć. Odrekle smo se tog novca, ne zato što nam 40 hiljada ne znači ništa, već ne želimo da ga uzmemo iz budžeta. Nisam mogla da utičem na stav svoje pomoćnice, kao što ne mogu ni na ostale funkcionere, svoje saradnike. Oni kao funkcioneri po zakonu imaju prava, to pravo imam i ja. Ja ću tog prava da se odreknem i ne vidim ničeg loše. Faktički neću moći da podignem, tako da neću moći nikom ni da ih dam“, objašnjava Sotirovski.

     Broj fukcionera koji ostvaruju prava na pomoć za prevazilaženje krize od 40. 000 dinara, nije precizirala.

    Predsednik Skupštine grada Niša i član Glavnog i Gradskog odbora Srpske napredne stranke Boban  Džunić ističe da se funkcioneri Srpske napredne stranke u Nišu odriču  pomoći od 40.000 dinara za prevazilaženje energetske krize.

   „ Funkcioneri Srpske napredne stranke neće primiti pomoć za prevazilaženje energetske krize kao što to nisu učinili ni prošle godine za suzbijanje Kovida, koju su opozicionari pogrešno nazvali solidarnom, a oni koji su je već primili, nje će se odreći“, kazao je Boban Džunić i dodao da je komunicirao sa mnogima od njih i svi su potvrdili da neće koristiti ovu vrstu pomoći.

       On je dodao da se ovih dana vodi polemika oko pomoći koju su neki nazvali  solidarnom  i objasnio da se radi o pomoći za prevazilaženje energetske krize. Svi znaju da smo prošle godine imali krizu i zbog Korona virusa,sada se pridodala kriza i zbog rata u Ukrajini i neke kolege političari su to iskoristili i na sebi znanstven način izokrenuli prič, kazao je Dđunić.

     „Radi se o pomoći svim zaposlenim licima, ne samo u gradskim upravama već verovatno i u javno komunalnim preduzećima i ustanovama i to je ono što Zakon predviđa i što je predviđeno Kolektivnim ugovorom. Sva zaposlena lica imaju pravo na tu vrstu pomoći. Naravno nikada se nije postavljalo pitanje da li će neko od funkcionera Srpske napredne stranke primiti tu vrstu pomoći. Naravno da neće jer niko od funkcionera SNS ni prošle ni ove godine neće koristiti tu vrstu pomoći“, još jednom je istako dr Boban Džunić.

     Prema njegovim rečima odluka nije ničija naredba, samovolja, nije ni stav stranke, jer stranka ne može da ima stav da se neko odrekne nečega što je po Zakonu pripadajuće svakom zaposlenom licu pa i funkcioneru. To je stav i volja tih ljudi.                

    U gradskoj administraciji 26 funkcionera je na stalnom radu i imaju pravo na isplatu.

  A šta kažu Zakon i Kolektivni ugovor?

     Po Članu 3 stav 1 Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave propisuje da se zaposlenima smatraju funkcioneri –odnosno izabrana, imenovana i postavljena lica koja imaju pravo da budu na stalnom radu. Član 4 stav 4 istog zakona propisuje da za  funkcionere u jedinicama lokalne samouprave prava i dužnosti u ime poslodavca vrši Skupština grada odnosno radno telo skupštine koje je utvrđeno Statutom ili aktom Skupštine, kojim se uređuje nadležnost, sastav i organizacija radnih tela Skupštine, što je u našem slučaju Odbor za adminsistrativna pitanja.

     Član 38a Anekasa II  Kolektivnog ugovora za zaposlene u organima i službama Grada Niša kaže da  se zaposlenima, u cilju prevazilaženja negativnog uticaja i posledica energetske krize u predstojećem zimskom periodu u 2022. godini, isplaćuje 40. 000 dinara  u neto iznosu, do 31. decembra.

     Pravo na isplatu imaju  svi zaposleni koji su u radnom odnosu na dan isplate.

     Odbor za administrativna pitanja je u skladu sa svojim ovlašćenjima doneo rešenja kojima se, u skladu sa Aneksom Kolektivnog ugovora, odobrila isplata zbog prevazilaženja negativnog uticaja i posledica energetske krize u predstojećem zimskom periodu u 2022. godini  svim funkcionerima koji su na stalnom radu

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare