Pola veka Udruženja za pomoć mentalno nedovojno razvijenim osobama u Leskovcu

LESKOVAC

U Leskovačkom kulturnom centru održana je svečanost povodom 50. godina rada i postojanja Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Leskovac.

 

Ovo udruženje je jedinstvena, dobrovoljna, neprofitna i nevladina socio-humanitarna organizacija zasnovana na slobodi udruživanja građana, roditelja i njihove dece koja su ometena u mentalnom razvoju, a osnovana radi ostvarivanja i unapređenja zajedničkog cilja i interesa na zaštiti osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju.

„Svo ovo vreme karakteriše se našom borbom i istrajanjem da život onih kojima je pomoć i podrška potrebna učinimo što boljim i što kvalitetnijim“ kaže sekretar udruženja Aleksandra Jovanović.

„Na putu ostvarenja vizije i misije udruženja, osim roditelja i dece, veliku pomoć smo imali u lokalnoj zajednici, samoupravi, resornom ministarstvu i brojnim donatorima iz privatnog i javnog sektora. Nadam se da ćemo i na dalje da ostvarujemo naš zajednički cilj, a to je da deca i osobe sa smetnjama u razvoju budu ravnopravni deo šire društvene zajednice.“

U 2006. godini sa radom je počeo Dnevni boravak za decu i mlade sa invaliditetom „Duga“, kao dnevna usluga u zajednici u oblasti socijalne zaštite. Namenjena je mladima i odraslima, uzrasta od 18 godina naviše, sa smetnjama u mentalnom razvoju II, III i IV stepena podrške, koji imaju potrebu za dnevnom negom, nadzorom i podrškom u održanju i razvijanju potencijala, na način koji ne ometa njihovo funkcionisanje.

Ana Stojković, pomoćnica gradonačelnika, kaže da je lokalna samouprava od prvog trena pružila podršku dnevnom boravku kakav je „Duga“.

„Grad Leskovac se prema osetljivim kategorijama stanovništva odnosi sa puno pažnje i sa velikom odgovornošću. U okviru budžeta grada za 2018. godinu za socijalnu zaštitu opredeljeno je 33 miliona dinara. Finansiranje licenciranih usluga socijalne zaštite, od kojih jednu pruža MNRO, odnosno dnevni boravak, izdvojeno je oko pet miliona dinara. Finansiranje rad audruženja u ovoj oblasti socijalne zaštite putem javnih konkursa iznosi 23 miliona, o dčega četvrtinu sredstava dobija upravo udruženje MNRO, koje je primer rada i istrajnosti.“

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare