Pola veka Fakulteta zaštite na radu

NIŠ

U Nišu je danas svečano proslavljena pedesotogodišnjica rada Fakulteta zaštite na radu.  Do osnivanja ovog fakulteta došlo je iz potrebe da se suzbiju povrede na radu kojih je bilo u velikom broju. Brza industrijalizacija posle II svetskog rata, poredpozitivnih efekata, donela je i brojne opasnosti koje ugrožavaju život i zdravlje radnika. Sredinom pedesetih godina prošlog veka bilo je oko 300.000povreda na radu, a oko 500 radnika izgubilo je život na radnom mestu u tadašnjoj Jugoslaviji. Uočeno je da se broj povreda na radu povećava sa industrijalizacijom.

Niš je u to vreme, u ojdnosu na druge gradove, prednjačio po broju povređenih: na 1000 zaposlenih evidentirano je 85 povređenih. U pojedinim kolektivima situacija je bila još ozbiljnija. U tadašnjoj Fabrici mašina i železničkih vozila “Stanko Paunović”, svaki treći radnik bio je povređen.

To je bilo pre pola veka kada je  1968 osnovan Odsek zaštite na radu. Fakultet danas ima mnogo razloga koji opravdavaju njegovo osnivanje.

“ Preko 4600 studenata je ovde steklo diplome inženjera. Petsto studenata je po novom sistemu obrazovanja steklo diplome inženjera zaštite na radu i zaštite životne sredine, ali i 300 master diploma. Imamo preko 300 magistara u oblasti zaštite na radu, zaštite od požara, zaštite životne sredine i 93 doktora nauka. Imamo veoma veliki broj realizovanih nastavno istraživačkih projekata, kako projekata vezanih za rad sa Ministarstvom obrazovanja, tako i projekata koji su povezani sa privredom”, istako je dekan Praščević.

Fakultet  je , kako je dekan naglasio, prethodnih godina usaglasio sistem obrazovanja sa novim Bolonjskim sistemom tako da Fakultet realizuje deset studijskih programa, dva studijska programa osnovnim akademskim studijama, šest studijskih programa na master akademskim studijama i dva studijska prograa na doktorskim akademskim studijama.

“Na taj način našim studentima omogućavamo kompletnu prohodnost od osnovnih do doktorskih studija i mogućnost da se usavršavaju na oblasti koji oni izaberu i koja je za njih značajna”, dodaje Praščević.

Dekan Fakulteta zaštite na radu posebno je ponosan na dve tradicionalne konferencije koje su i međunarodne. Današnja svečanost odvijala se kroz organizaciju ova dva međunarodna stručna skupa uz svečanu akademiju koja je upriličena povodom 50 godina postojanaja.

Prva je „Čovek i radna sredina „ koja se održava pod temom „50 godina visokog obrazovanja i naučno istraživačkog rada u oblasti zaštite na radu”. Druga konferencija “Buka i vibricaje” , koja je takođe tradicionalna . Ovo je  26 godina kako se organizuje. Suorganizatori ovih konferencija su i nekoliko univerziteta u inostranstvu sa kojima Fakultet zaštite na radu sarađuje.

1
Ostavite komentar

avatar
1 Tema komentara
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
1 Autor komentara
Steva Popov Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
Steva Popov
Gost
Steva Popov

Пола века сервилности и подаништва различитим политичким кликама. Најпре, самоуправљачима, а онда овим вишепартијским лажовима. Служили су свима. Тренутно служе Напрдњацима. Једино се нису никад озбиљно бавили науком и високим образовањем. Јадно и бедно!