Dodeljeni ugovori privrednicima za korišćenje bespovratnih sredstava

NIŠ

Grad Niš je sa 74 privredna subjekta potpisao ugovor  o realizaciji Programa lokalnog ekonomskog razvoja. Za te namene Grad je izdvojio 40 miliona a prošle godine je taj iznos bio 18 miliona dinara.  Danas su u Gradskoj kući  svečano dodeljeni ugovori privrednicima sa teritorije Grada Niša koji su dobili bespovratna sredstva na osnovu Javnog poziva za dodelu podsticajnih sredstava u okviru Programa lokalnog ekonomskog razvoja. Ugovore privrednicima dodelio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

„ Ono što je najznačajnije je da smo u 2018 uvećali za više od 100 procenata sredstva za ove namene nego što je to bilo 2017., a tada je bilo  više nego u prethodnoj godini.  Nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti sa takvom politikom razvoja . Radi se o merama unapređenja konkurentnosti i merama standardizacije, podrške Grada malim , mikro i srednjim preduzećima, naučno obrazovnim ustanovama, preduzetnicima, svima onima što čini privredu našeg grada, što je u suštini život svih nas. Koliko je naša privreda jaka, toliko je i naš Grad jak. Koliko je budžet veći, toliko je realizacija veća“, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Mihajlo Zdravković , gradski većnik za privredu,   rekao je da je ovo druga godina zaredom  kako se realizuje preko kancelarije KLERA program lokalnog ekonomskog razvoja.

„Predlogom budžeta za sledeću godinu biće izdvojeno najmanje isto ovoliko sredstava. U prethodnoj godini imali smo 205 kompanija koje su na ovakav način, preko banke po meri beskamatno kreditiranje dobili sredstva. U toku ove godine uu ovom programu očekujemo da ta sredstva budu veća“, rekao je Zdravkovič.

Javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava u okviru realizacije programa lokalnog ekonomskog razvoja sa merama internacionalizacije , merama internacionalizacije udruženja i privrednih asocijacija i mera unapređenja konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika kao i mera unapređenja konkurentnosti start ap centra i kk prostora kao i mera unapređenja saradnje privrede i naučno obrazovnih institucij trajao je do  1. 10.  je trajao konkurs i pristigle su 132 prijave. Ove godine 90 kompanija je dobilo podršku, 16 u prvom krugu i u ovom drugom 74 privrednih subjekata koji dobijaju ugovore o dodeli bespovratnih sredstava.

„Na ovaj način se u potpunosti realizuje program lokalnog ekonomskog razvoja grada Niša za 2018. godinu i oko 250 privrednih subjekata će ove godine dobiti neku vrstu pomoći. Ako tome dodamo realizaciju Programa lokalnog akcionog plana za zapošljavanje gde ste imali prilike da konkurišete za iznos od 150.000 dinara, za svako novootvoreno mesto , odnosno 180 000 dinara za pokretanje sopstvenog biznisa blizu 800 malih, mikro i srednjih preduzeća i preduzetnika podstakli i pomogli“ , rekao je Zdravković.

 Milan Ranđelović načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj objasnio je detaljnije Program. On je rekao da je najviše interesovanja biilo za program razvoja konkurentnosti .

„Za ovu meru, sa iznosima do 300. hiljada dinara po pojedinačnom privrednom subjektu podržali smo 57 privrednih subjekata, gde smo subvencionisali do 50 posto troškova za uređenje poslovanja i uvođenje sertifikata, označavanje proizvoda „C“ znakom,  istraživanje tržišta za uvođenje i testiranje novog proizvoda, ovog dizajna i ambalaže,  razvoj novih proizvoda i usluga i u nekoliko slučajeva elektronske prezentacije“ rekao je Ranđelović.

Kod mere unapređenja konkurentnosti start ap firmi podeljeno je pet ugovora a isto toliko je uručeno ugovora u okviru mera za  unapređenje saradnje privrede i i naučno obrazovnih institucija.

Ove godine smo imali ograničenje da je jedna firma mogla da konkuriše za samo jedan projekat po jednoj od mera. Sledeće godine ćemo ograničiti dobijanje sredstava jedne firme samo po jednoj podmera.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare