Pokret za Leskovac: Zaokruži NE

LESKOVAC

Možda ovo na prvi pogled nije naša tema, možda je deo “visoke politike”, ali Ustav kao najviši pravni akt jedne zemlje i pravosuđe kao stub jednog društva i sve što se dešava u vezi sa njima, itekako mora da se tiče svakog građanina, jer duboko zadire i uređuje i one možda na prvi pogled manje bitne segmente života, saopštilo je udruženje “Pokret za Leskovac”.

“Kao i kod svega drugog što je po Srbiju bitno i ovde imamo mnogo mišljenja, mnogo stavova, mnogo zakulisnih radnji, na kraju krajeva i mnogo glumaca, koji više nego dobro odrađuju svoje uloge.

Da li se ustavne promene nameću sa zapada? Da li se njima pokušavaju otupeti oštrice Vičićevog režim? Da li možda i Vučić priželjkuje NE? Da li Vučićeva opozicija služi samo za podizanje izlaznosti, jer bez obzira na to što je dovoljan i jedan glasač, ipak sa 50 i više procenata izlaznosti, sve ozbiljnije izgleda? Da li neko bojkotuje jer nema hrabrosti da prizna da se za isto zalaže, ili će isto morati ako u nedelju ne prođe, a on sutradan dođe na vlast? Da li je to samo Vučićeva igra, pokušaj ubijanja energije pred predstojeće izbore? Sve su ovo legitimna pitanja postavljana ovih dana, ali hajde da ih stavimo makar u nedelju po strani, jer će tog dana biti doneta neka odluka, od koje može da zavisi mnogo toga u budućnosti, pre svega dalji životi nas običnih građana. Ako se izglasa DA ono ostaje na snazi, a koliko vidimo niko od velikih političara ne najavljuje njeno eventualno ukidanje, u budućnosti, na nekom novom referendumu, jer je donešena od strane dikatatorskog režima, na “Vučićevom” referendumu, od strane njegove pozicije i opozicije (kako inače možemo čuti za sve ostale odluke i događaje).

Koliko smo mi kao društvo spremni za uspostavljanje jednog ovako predloženog sistema pravosuđa koji postoji u nekim zemljama istočne Evrope, ali ga, zamislite, nema u Nemačkoj kao jednoj od stožera Evropske unije? Da li ćemo uvoziti neke nove sudije, jer mi nemamo druge, sem ovih koji i danas sude. Šta ih je sprečavalo da i do sada sude po zakonu? Šta nas je sprečavalo da suzbijemo korupciju i kriminal? Šta ih je u dosadašnjem radu nametnulo za dobijanje ovolikih ovlašćenja? Koja je garancija da će jedna odluka na referendumu, jedan papir da bilo šta promeni i šta se pozitivno promenilo u sličnim slučajevima nametanja?
Mi u Pokretu za Leskovac smatramo da promena sistema ne dolazi pritiskom na dugme, u ovom slučaju i promene u oblasti pravosuđa ne mogu da se dese jednom odlukom. Razvoj demokratije i sudstva su procesi, teški mukotrpni, iscrpljujući, a krajnji rezultat zavisi pored znanja i od iskrene volje da se nešto promeni na bolje. Te volje očigledno nije bilo decenijama unazad, posebno ne u nekim sistemskim pokušajima, a nema je sigurno ni danas u trenucima nakon Savamale, Jovanjice, Namenske, EPSa i još mnogo sličnih slučajeva. U ovoj našoj situaciji sa predloženim, nametnutim promenama, sa istim sudijama koji će i dalje suditi, sa sadašnjim Savetom sudstva, sa ovakvom političkom elitom, što vlastodržaca, što salonske opozicije, mi tu volju ne vidimo.

Ovako dobrano upleteni u razne interese što krupnih kapitala, što raznih interesnih grupa i grupica, sa ovolikom stopom korupcije u svim segmentima, šta dobrog donosi DA? Da li donosi dobro nama, ili ovim navedenim grupama i grupicama, kada će nam sudstvo ovakvo kakvo je danas u budućnosti odlučivati samo o sebi. Razmislite!
Od nedeljne odluke će nam zavisiti budućnost, od visoke politike do običnih životnih događaja i zato smatramo da je nezamislivo da svako onaj ko učestvuje u političkim dešavanjima na bilo kom nivou nema jasan stav po ovom pitanju. Mi u Pokretu za Leskovac imamo jasan stav. Mi ćemo u nedelju zaokružiti NE i ujedno pozivamo sve građane Leskovca da učine isto”, navodi se u saopštenju Pokreta za Leskovac.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Proveri ko je glasao umesto tebe
Proveri ko je glasao umesto tebe
2 godine pre

Ovakve stvari se dobijaju glasanjem umesto neizaslih zato sto niko ko ne glasa ne ide posle da proveri nisu li ga zaokruzili na glasacki spisak. Opozicija nema moc kontrole nad ovim, niti kampanju za nacin da podigne gradjane u proveru. Zarko predvodi ekipu koja ovo radi. Imaju spiskove ljudi u inostranstvu, kupuju clanove komisije, napiju ih, isprate negde na pola sata i ubacuju zaokruzene listice na kraju kad znaju ko ne izlazi da glasa.