Pokret „Podrži RTV“ podržava kandidaturu Saše Jankovića

NOVI SAD

Pokret „Podrži RTV“  saopštio je danas da podržava kandidaturu doskorašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića za predsednika Srbije, “kao građanskog i nestranačkog kandidata, koji se tokom svog mandata nedvosmisleno zalagao za poštovanje ljudskih prava i slobodu medija”.

 

“Institucija Zaštitnika građana novinarima je bila gotovo jedini saveznik u borbi za objektivno novinarstvo bez političkog uticaja, kao i za očuvanje profesionalnih i etičkih standarda, koji su poslednjih godina u Srbiji doživeli potpuni sunovrat. Saša Janković je jedan od retkih koji je javno kritikovao pritiske vlasti na pokrajinski javni servis, Radio televiziju Vojvodine (RTV) i ohrabrivao novinare da nastave da postavljaju pitanja u interesu javnosti, bez obzira na cenzuru koju je izvršna vlast uspela preko svojih namesnika da uspostavi u ovom javnom servisu.

Janković je bio podrška kada su naše kolege bile fizički ugrožene i kada su trpele napade tabloida, a u svojim izveštajima institucija Zaštitnika građana je posebnu pažnju davala medijskim slobodama, čak i onda kada je Janković i sam bio meta orkestriranih kampanja pojedinih propagandnih medija u rukama vlasti. Svojim medijskim istupima podigao je svest o štetnosti tabloidizacije medija, države i društva i pružio podršku nezavisnom i objektivnom istraživačkom radu novinara.

Gradeći jaku nezavisnu instituciju koja je građanima bila oslonac tokom proteklih godina, Janković je na ličnom primeru pokazao da je, uprkos situaciji u kojoj je ugrožena demokratija i pravni poredak, moguće uspostviti samostalne kontrolne organe i da je – bez obzira na pritiske – moguće sistemski braniti prava, slobode i dostojanstvo svih, bez diskriminacije.

Od Jankovića kao predsedničkog kandidata očekujemo da nastavi da poštuje vrednosti za koje se zalagao i sa mesta zaštitnika građana, da nastavi da štiti prava građana i medija, te da se zalaže za slobodu govora i opstanak i osnaživanje javnih servisa kao društvenog korektiva, koji rade u javnom interesu štiteći profesionalne standarde.

Pokret „Podrži RTV“ poziva građane da izađu na izbore i glasaju. Novinari i novinarke koji čine Pokret će u njihovo i svoje ime, a u interesu javnosti, i dalje štititi objektivno i odgovorno novinarstvo. Pri tome će nas upravo ova podrška obavezati da budemo prvi na listi onih koji će se prema Saši Jankoviću odnositi kritički i profesionalno tokom njegovog budućeg rada”, navodi se u saopštenju ovog Pokreta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare