Poklonjen mikroskop Službi za patologiju

LESKOVAC

Leskovačka Opšta bolnica danas je dobila donaciju u vidu mikroskopa čija je vrednost oko milion dinara. Mikroskop su poklonile firme “Mikronik” i “Nikon” Službi za patologiju.

Načelnik patologije, Goran Stanojević naglasio je da u patologiji obično nema mnogo donacija, jer ona ne predstavlja atraktivnu granu u medicini.

“Mi, patolozi, smo doktori iz senke i retko imamo kontakte sa pacijentima. Naš posao je da damo završnu reč za ono što kolege na radiologiji u laboratoriji na početku dijagnostike detektuju. Jednostavno treba da kažemo da li je nešto maligno ili benigno. Mikroskop je osnovni instrument za rad svakog patologa, a ovaj mikroskop je potpuno nove generacije tzv. led tehnologija. Kvalitet slike tih preparata je mnogo bolji, a i sama tehnologija omogućava patologu da sa daleko manje opterećenja radi”, rekao je Stanojević.

Služba patologije na godišnjem nivou uradi oko 30.000 analiza za sedam ili osam hiljada pacijenata. To je veliki posao i potrebna je velika tačnost, tvrdi Miodrag Janković, direktor sektora za medicinsku podršku. Pozitivan je da će se tačnost povećati sa novim aparatom.

“Služba patologije je u našoj bolnici jedna od najeminentnijih službi u Srbiji i pored transfuzije, radiologije i laboratorije, predstavlja bitan lanac u dijagnostičkoj proceni odnosno prilikom odredjivanja dijagnostike radi boljih terapija”, dodaje Janković koji smatra da će, zahvaljujući mikroskopu, dijagnostička procedura dobiti na kvalitetu.

Direktor hirurškog sektora, Predrag Ivanović smatra da je donacija upućena na pravo mesto i da bi se i veće kuće mogle podičiti radom patologije kakva je u leskovačkoj bolnici.

“Patolozi, pored toga što rade brze analize, ex tempore, koje odredjuju nastavak odnosno tok hirurške intervencije, rade i definitivne analize, patohistološke i ti nalazi stižu za 7 do 10 dana najkasnije, onima koji rade sa pacijentima”, kaže Ivanović.

Na konferenciji za novinare govorio je i vlasnik i direktor firme “Mikronik”, Dejan Stevanović. Inače, “Mikronik” je ekskluzivni zastupnik firme “Nikon”, čije je sedište u Japanu. Kako kaže Stevanović, mikroskop je doniran, prvenstveno, povodom 100 godina postojanja “Nikona”, a drugi razlog zbog čega je izabrana baš leskovačka bolnica je lokal patriotski, jer je Stevanović poreklom iz okoline Vlasotinca.

“Mikroskop koji smo donirali je najnovija led tehnologija koja omogućava trajanje led svetla i do 60.000 sati. Omogućeno je i apsolutno jednako svetlo bez ikakvih razlika u bojama što dovodi do brže i lakše dijagnosike. Rutinski rad je izuzetno komforan”, rekao je on.

Leskovačka Opšta bolnica dodelila je zahvalnice predstavnicima firmi odnosno Dejanu Stevanoviću i Marjanu Vasiću, direktoru “Nikona” za jugoistočnu Evropu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare