Pojedini evropski zvaničnici koristili pandemiju za diskriminaciju Roma

SOFIJA

Lokalni zvaničnici u nekoliko evropskih zemalja sa velikom romskom populacijom su, prema tvrdnjama aktivista za ljudska prava, primenjivali diskriminatorne mere i nezakonito postupali prema toj manjinskoj grupi pod izgovorom borbe protiv pandemije COVID-19. Kako se ponovo povećava broj zaraženih korona virusom u Evropi, neki stručnjaci strahuju da će se vratiti i represija.

Romske zajednice u Bugarskoj su prošlog proleća, na početku pandemije, prskane dezinfekcionim sredstvima iz aviona za zaprašivanje useva. Romska sela u Slovačkoj bila su jedina mesta gde je vojska radila testiranja i patrolirala naoružana automatskim puškama. U romskim naseljima širom centralne i istočne Evrope, gde je policija sprovodila mere karantina, bilo je povećanog broja prijava da je policija koristila prekomernu silu nad Romima.

Aktivisti ističu da situaciju pogoršava i to što takva diskriminacija ne nailazi često na osude drugih Evropljana, a Romi nerado govore o tome u strahu od posledica.

Prema informacijama bugarskih lokalnih vlasti i romskih aktivista sela kao što su Jambol i Kjustendil u martu i aprilu bila su prskana hiljadama litara dezinfekcionog sredstva iz helikoptera i aviona koji se obično koriste za zaprašivanje useva.

“Jasno je da je to bilo rasistički, jer je to bilo rađeno samo u romskim naseljima. Šira poruka koja je poslata neromskom stanovništvu je da su Romi opasni”, izjavioje Radoslov Stojanov iz bugarskog Helsinškog komiteta.

U bugarskom selu Burgas korišćeni su dronovi sa termalnim kamerama kojima su merene temperature čitavih romskih naselja, a mnogi stanovnici su bili gnevni zbog gotovo stalnog prisustva policije.

Stroge mere sprovođene su u romskim zajednicama iako među njima nikada nije bilo velikog broja prijavljenih slučajeva, što pokazuje kako su neke vlade koristile pandemiju kao izgovor za represivne taktike.

U mnogim evropskim zemljama se ne prati širenje zaraze među Romima, ali slovački zvaničnici su na kraju leta saopštili da je bilo 179 slučajeva zaraze u romskim naseljima, u kojima živi više od 500.000 Roma.

Dvoje aktivista UN za ljudska prava su u maju u otvorenom pismu pozvali bugarsku vladu da u romskim naseljima obustavi policijske akcije povezane s pandemijom i da spreči govor mržnje protiv te manjine nakon što je jedan partijski lider opisao njihove zajednice kao “gnezda infekcije”.

Romi su bili na meti zvaničnika i drugih evropskih zemalja. Gradonačelnik na severu Moldavije okrivio je njih za širenje virusa, a zvaničnik jednog ukrajinskog grada naredio je policiji da iseli sve Rome iz grada.

Takvih slučajeva nije bilo samo istočnoj Evropi. Predsednik jedne seoske opštine kod Pariza pozvao je stanovnike da kontaktiraju francusku vladu “čim vide da kruži karavan”, misleći na Rome.

Evropski centar za prava Roma je u nedavnom izvešaju dokumentovao 20 slučajeva neproporcionalne upotrebe sile policije nad Romima u pet zemalja, navodeći da je to neobično veliki broj.

U Rumuniji je prijavljeno da je policija koristila suzavac da rastera grupu Roma, među koma su bila i deca, tokom policijskog časa.

Slovačke vlasti istražuju navode da je policajac pretukao petoro romske dece palicom i pretio da će pucati na njih, pošto su se igrali izvan svog sela kršeći karantin.

Sa druge strane, ni bugarske ni slovačke vlasti nisu mnogo uradile da pomognu Romima da se zaštite od virusa. Na vrhuncu pandemije u aprilu, oko 500 stanovnika Careva u Bugarskoj bilo je bez bode 10 dana.

Romski aktivista iz Sofije Ognjen Isaev zabrinut je da bi diskriminatorne mere mogle ponovo da budu uvedene ako se pandemija pogorša, dodajući da loklane vlasti koje su ih sprovodile nisu naišle na veće kritike.

“Sledeći put bi moglo da bude i gore”, rekao je Isaev.

Izvor: AP-ErActiv

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare