“Pohod na mesec-50 godina kasnije” i posmatranje nebeskih tela

LESKOVAC

Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju u saradnji sa Astronomskim udruženjem „Eureka” povodom 50 godina od sletanja na Mesec organizovao je predavanje pod nazivom „Pohod na Mesec – 50 godina kasnije”.

Predavanje je održao član udruženja Miloš Stanković.

Tokom predavanja prisutni su mogli da se upoznaju sa karakteristikama Meseca, kako je Mesec nastao, kao i sa Apolo misijama čiji je zadatak bio da se Mesec istraži, a pre svega sa Apolo 11 misijom koja je prva sletela na Mesec.

Nakon predavanja na brdu Hisar Astronomsko udruženje „Eureka” je uz podršku Naučnog kluba Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju organizovalo javno posmatranje Meseca, Jupitera i Saturna. Posmatranje je počelo u 21:00 sat kada su teleskopi bili okrenuti ka Mesecu, kao objektu koji je oduvek bio interesantan za proučavanje.

Uslovi za posmatranje su bili odlični, tako da je oko stotinak sugrađana imalo prilike i da fotografiše Mesec svojim mobilnim telefonima. Dok se čekalo u redu za posmatranje razgovaralo se o nekim zanimljivostima vezanim za Mesec, kao što je sinhrona rotacija Meseca i kako nastaju krateri na njemu.

Direktor Centra za stručno usavršavnje u obrazovanju, Emina Jovanović pozdravila je sve prisutne koji su se pridružili posmatranju planeta sa Hisara i uputila poziv svoj zainteresovanoj deci da se priključe i ostalim aktivnostima koje se realizuju u okviru Letnje škole u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju uz podršku Centra za promociju nauke i grada Leskovca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare