Pohlepni kažnjavaju siromašne

UJEDINJENE NACIJE

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je vlade da oporezuju preteranu dobit od nafte i gasa dok se svet bori sa energetskom krizom koju je delimično pokrenuo ruski rat u Ukrajini, javila je mreža CNBC.

“Nemoralno je da naftne i gasne kompanije ostvaruju rekordne profite od ove energetske krize na leđima najsiromašnijih ljudi i zajednica“, rekao je Gutereš u govoru pred međunarodnim forumom.

On je dodao da bi sredstva, koja iznose 100 milijardi dolara u prvom kvartalu ove godine, umesto toga trebalo da se koriste za podršku ugroženim zajednicama.

“Ova groteskna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najugroženije ljude dok uništavaplanetu kao naš jedini dom“, rekao je Gutereš, pozivajući vlade da se pozabave i rastućom klimatskom krizom.

On je takođe pozvao vlade da pojačaju i diversifikuju lance snabdevanja za sirovine i tehnologije obnovljivih izvora energije, istovremeno eliminišući birokratsko ponašanje u vreme energetske tranzicije.

„Svaka zemlja je deo ove energetske krize“, rekao je Gutereš.

On je, kako se navodi u izveštaju mreže CNBC, ocenio da su se posledice rata koji je započeo Kremlj proširile dalje od nadolazeće energetske krize i da su takođe pogoršale globalnu nesigurnost hrane i dugove širom sveta, ali posebno u zemljama u razvoju.

„Mnoge zemlje u razvoju koje se dave u dugovima, bez pristupa finansijama i koje se bore da se oporave od pandemije kovida-19 mogle bi da pređu ivicu“, upozorio je Gutereš.

“Već vidimo znake upozorenja talasa ekonomskih, društvenih i političkih preokreta koji neće ostaviti nijednu zemlju netaknutom“, upozorio je čelnik UN.

Gutereš je najavio da će Globalna grupa za odgovor na krize imati zadatak da koordinira globalna rešenja trostruke krize hrane, energije i finansija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare