PODRŠKA SAMOZAPOŠLJAVANJU ZA 75 OSOBA

LESKOVAC

 

Za realizaciju mera samozapošljavanja i stručna praksa, koje zajednički finansiraju grad Leskovac  i Nacionalna služba za zapošljavanje , obezbeđeno je 17 miliona 308 hiljada dinara, dok će još tri mere grad sam finansirati sa 18 miliona dinara, rečeno je danas, prilikom potpisivanja sporazum o Programu i merama aktivne politike zapošljavanja za 2015. godinu.

Programom samozapošljavanja biće obuhvaćeno 75 osoba , a stručnom praksom 45 do 50 osoba. Za stručnu praksu ne postoji limit kada su godine u pitanju, a osnovni uslov je da lice nije obavljalo rad u svojoj struci.

Grad Leskovac je za realizaciju Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje opredelio 27 miliona dinara, a zatraženo je još 9 miliona dinara iz republičkog budžeta za realizaciju  subvencije za samozapoljavanje (grad i NSZ učestvuju sa po 6 miliona dinara) i stručna praksa kod privatnog poslodavca (grad 3 miliona, NSZ 3 miliona).

Kada je reč o merama stručna praksa za svršene visokoškolce sa prosečnom ocenom preko 9, grad učestuje sa 5 miliona, za nova radna mesta grad daje 7 miliona, kod obuke na zahtev poslodavca  učešće grada iznosi grad 6 miliona, dok za ove tri mere NSZ daje tehničku podršku u njihovoj realizaciji.

Prošle i pretprošle godine sa evidencije NSZ-a je, zahvaljujući merama predviđenim Lokalnim akcionim planom, „skinuto“ 553 osoba, i to u 2013. – 373 i u 2014. – 180 osoba.

U program stručne prakse u trajanju od godinu dana je u 2013. učestvovalo 38 osoba , a u 2014. godini 22 osoba, rečeno je danas.

U 2013. je otvoreno 49 novih preduzeća, a prošle godine 75 (to su programi koje je grad finansirao samostalno, bez učešća NSZ-a).

Monitoring je u toku, pa se još uvek ne zna koliko broj od tih novootvorenih preduzeće je uspeo da opstane, ali među njima ima jako pozitivnih primera i uspešnih preduzetnika od kojih su neki konkurisali kod HELP-a za dodatnu opremu, a neki od njih planiraju da konkurišu i za meru novih radnih mesta u ovoj godini, rekao je direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj Bojan Tojaga.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare