Podrška za nove mikro i male biznise

NIŠ

U Gradskoj kući počeo je  novi ciklus info kampanje u okviru podrške zapošljavanju i samozapošljavanju Helpovog projekta „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana 2019-2020“.

Novi projektni ciklus donosi mogućnost za podršku najmanje 30 novih mikro i malih biznisa grantovima u opremi prosečne vrednosti 2.400,00 evra, uz redovne poslovne i stručne obuke za povećanje održivosti poslovnih delatnosti.

Vrednost direktnih troškova za opremu za klijente koji će biti podržani u Nišu u okviru ovog projekta iznosi 72.000,00 evra, uz učešće Grada od 40%.

Help je u saradnji sa Gradom do sada podržao 483 korisnika grantovima u opremi za mikro i male biznise i sedam kooperativa od 2005. godine kroz projekte ekonomskog osnaživanja ukupne vrednosti 1,9 miliona evra.  Održivost podržanih biznisa iznosi više od 80%.

 Prvoj u nizu prezentacija prisustvovao je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, Helpov menadžer za ekonomski razvoj Maša Bubanj i načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Milan Ranđelović. Na osnovu novog projekta za podršku u opremi mogu da konkurišu svi mladi, nezaposleni sa održivom poslovnom idejom čijom će realizacijom obezbediti redovan izvor prihoda sebi i svojim porodicama. Prednost imaju zanati i usluge i prerađivačke delatnosti u poljoprivredi.

 „Ovo je još jedan projekat koji finansira Vlada Nemačke, a učešće grada je kao i uvek nešto što je obavezno, a ja se ovom prilikom zahvaljujem gradu na razumevanju i potrebama naših budućih preduzetnika, da učestvuje i da podržava ovakve aktivnosti“, kazala je Maša Bubanj. „Help je do sada podržao u nišu preko 480 mikro-biznisa u Nišu, ovaj put, nažalost, imamo samo tridestak donacija koje su predviđene za Niš, a ja se nadam da ćemo naredne godine uspeti da povećamo taj broj i da podržimo sve osobe koje su zainteresovane i dovoljno hrabre da započnu i prošire svoj biznis“, istakla je Maša Bubanj.

Načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Milan Randjelović podsetio je da Grad Niš sa Helpom niz godina unazad podržava samozapošljavanje stanovnika ovog grada.

„Pre nekih desetak godina podrška samozapošljavanju bila je isključivo kroz saradnju sa Helpom. Zadnje tri godine grad je prepoznao značaj podrške mikro i malim preduzećima, tako da kroz nekoliko različitih linija pruža podršku samozapošljavanju, razvoju postojećih kompanija i privlačenje novih. Danas smo ovde da pozovemo što više naših sugrađana koji imaju ideju i spremni su da se bave sopstvenim poslom i tako reše svoju egzistenciju. Niš je postao grad u kome raste broj preduzetnika i u kome je poslovno okruženje takvo da postoji interesovanje gradjana za pokretanje sopstvenog posla“, rekao je Randjelović.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović naglasio je na prezentaciji da je Grad Niš poslednjih nekoliko godina itekako promenio ekonomsku sliku i stvorio uslove da se poveća broj privrednih subjekata.

„U odnosu na 2015. godinu broj privrednih subjekata povećan je za 25 odsto. Grad izdvaja sve više para za razvoj preduzetništva. Grad je na stabilnim nogama, stabilizovali smo finansije i stvorili pretpostavke da možemo da pomažemo da se razvija ovo društvo“, istakao je Bulatović.

Prezentacije u Nišu biće održane po sledećem rasporedu:

Ponedeljak, 16. septembar 2019. godine u 11 pa u 13 časova u holu Gradske kuće, ul. 7. jula 1

Sreda, 18. septembar 2019. godine u 11 pa u 13 časova u skupštinskoj sali GU Niš, N. Pašića 24,

Utorak, 24. septembar 2019. godine u 11 časova u sali Oficirskog doma, ulaz iz ul. Orlovića Pavla,

Sreda, 25. septembar 20109. godine u 11 časova u sali Oficirskog doma, ulaz iz ul. Orlovića Pavla,

Ponedeljak, 30. septembar 2019. godine u 11 časova u sali Oficirskog doma, ulaz iz ul. Orlovića Pavla.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare