Podrška za licnog pratioca u Bojniku i Lebanu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BOJNIK-LEBANE

Udruženje građana „Građanski savet opštine Bojnik“, uz podršku Evropske unije obezbeđenu preko programa EU PRO Plus, pokreće projekat „Zajedničkim naporom – uvođenje usluge Ličnog pratioca deteta u opštinama Bojnik i Lebane“. Projekat će se sprovoditi  u partnerstvu sa opštinama Bojnik i Lebane.

Svrha angažovanja ličnog pratioca je pružanje detetu odgovarajuće individualne praktične podrške radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti. Lični pratioci biće dostupni deci sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u razvoju, kojima je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu u oblasti kretanja  i komunikacije sa drugima, pod uslovom da su uključena u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole. Programske aktivnosti ličnog pratioca deteta realizuju se kroz akreditovani program, a jedna od komponenti projekta je i licenciranje Udruženja za pružanje usluge ličnog pratioca.

Opštine Lebane i Bojnik su među lokalnim zajednicama koje posvećuju veliku pažnju socijalnoj politici, sa posebnom brigom o maloletnoj populaciji iz kategorije osetljivih grupa. U projektne aktivnosti će biti uključeno  petoro dece sa istim brojem ličnih pratioca i jedan  stručni radnik neposredno zadužen za rukovođenje radom ličnih pratioca.

Evropska unija je opredelila 3,1 milion dinara za ovaj projekat koji će trajati 12 meseci.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare