PODRŠKA UVODJENJU MEDJUNARODNIH STANDARDA

BEOGRAD

U okviru aktivnosti razvojnog programa Evropski PROGRES, koje imaju za cilj povećanje konkurentnosti lokalnih ekonomija, objavljena su dva javna poziva za dodelu bespovratne pomoći za sertifikaciju i re-sertifikaciju međunardnih standarda kvaliteta, kao i za projekte zaštite oznake geografskog porekla. Evropska unija i Vlada Švajcarske izdvojile su ukupno 177.000 evra za podršku najmanje 33 projekata. Javni poziv biće otvoren do  23. oktobra 2015.

 

Pravo učešća na konkursu za standarde imaju sva mikro, mala i srednja preduzeća, kao i poljoprivredne zadruge, dok na poziv za zaštitu oznake geografskog porekla mogu da odgovore udruženja građana i institucije, kao i fizička i pravna lica koja, na teritoriji 34 opštine obuhvaćene programom, proizvode artikle koji nose naziv geografskog područja na kojem se proizvode.

 

„U procesu razvoja konkurentnosti svaka lokalna samuprava mora da uzme u obzir  specifičnost svoje opštine i u skladu sa tim definiše lokalno prigodne strategije i aktivnosti. U odnosu na te planove program ovom aktivnošću pruža podršku nosiocima lokalne konkurentnosti – mikro, malim i srednjim preduzećima,“ rekla je Olivera Kostić, menadžerka sektora za konkurentnost u okviru programa Evropski PROGRES.

 

Program će obezbediti tehničku pomoć  za uvođenje međunarodnih standarda kvaliteta u najmanje 30 malih i srednjih preduzeća, odnosno poljoprivrednih zadruga, dok će projekti koji se tiču dobijanja oznake geografskog porekla pomoći da najmanje tri nova poljoprivredna proizvoda iz navedenih područja dobiju zaštićenu oznaku porekla ili zaštićenu geografsku oznaku.

 

Projekti će biti odabrani na osnovu njihove relevantnosti i očekivanih ishoda. Evropski PROGRES neće dodeljivati novčana bespovratna sredstva, već će u odobrenoj vrednosti biti pružena tehnička pomoć za uvođenje ili re-sertifikaciju navedenih standarda i zaštite geografskog porekla. Sprovođenje aktivnosti u okviru svakog odabranog projekta će trajati ne duže od 18 meseci za zaštitu geografskog porekla i 15 meseci za uvođenje standarda.

 

Kako bi približio uslove konkursa, Evropski PROGRES će u periodu od 15. do 25. septembra 2015. godine održati pet informativnih sesija na jugoistoku i jugozapadu Srbije i to u: Vranju (15. septembar), Leskovcu (16. septembar), Novom Pazaru (17. septembar), Prijepolju (18. septembar) i Aleksincu (25. septembar).

Više informacija o samom pozivu, prijavna dokumentacija kao i dodatne informacije o održavanju info-sesija dostupno je na veb sajtu Evropskog PROGRESa: http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/ .

 

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i VladaŠvajcarske podržavaju sa ukupno 24,46 miliona evra. Odobreni projekti imaju za cilj da ojačaju lokalnu administraciju, stvore povoljnu sredinu za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja socijalne inkluzije i politike zapošljavanja.

 

Opštine obuhvaćene Programom su – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare