Podrška u zapošljavanju Roma vredna 40.500 evra

LESKOVAC

Grad Leskovac i nemačka nevladina organizacije ASB zajednički će realizovati projekat „Tehnička podrška i podrška u zapošljavanju za Rome i romske organizacije u Srbiji“ koji je odobrilo nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukupna vrednost finansijske podrške obuhvaćene projektom iznosi 40.500 evra. Učešće iz budžeta grada Leskovca je 7500 evra. Projektom je predviđena jednokratna i bespovratna pomoć u vidu grantova za započinjanje sopstvenog biznisa za 15 korisnika, kao i za paket opreme za romsko udruženje „Dom kulture Roma“ u Leskovcu.

Gradonačelnik Goran Cvetanović podseća da je ovo nastavak uspešne saradnje koju lokalna samouprava ima sa ASB-om.

„U prethodnoj godini zajednički smo sproveli dva projekta. Prvi je „Projekat osnaživanja i podrške socijalno ugroženim porodicama koje se bave poljoprivredom“, kada je 12 porodica dobilo plastenike i pripadajuću opremu za započinjanje sopstvenog biznisa, a drugi “Socijalna inkluzija i ekonomsko osnaživanje romske populacije u 11 opština u Srbiji”, baziran na radionicama i obukama za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju 14 korisnika sa teritorije grada Leskovca. Cilj ovakvih projekata jeste da se doprinese socio-ekonomskoj inkluziji ugroženih pojedinaca u našem gradu i da se stvore bolji uslovi za njihov život i zaposlenje. Ovim sporazumom nastavljamo vrlo dragocene partnerske odnose koje lokalna samouprava ima s nevladinim sektorom, a glavnu blagodet takve socio-ekonomske politike osetiće upravo građani Leskovca“.

Gordan Velev, direktor ASB-ove kancelarije za Srbiju, ističe da jedino partnerskim odnosom između grada i same nevladine organizacije je bilo moguće obratiti se nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova za finansiranje ovog projekata.

„Budući da su efekti ranije saradnje sa Gradom na implementaciji projekata bili vrlo povoljni, već sada razmišljamo da se u tom pravcu ide i u sledećoj, 2023. godini. Konkursi za izbor korisnika biće objavljeni na sajtu Grada Leskovca, potom će se izvršiti izbor korisnika i na kraju podela grantova.“

Govoreći o ASB organizaciji Velev je rekao da se ona prvenstveno bavi socijalnim pitanjima i u tom kontekstu se i bira tip podrške koji bi krajnjim korisnicima bio najkorisniji.

„Mi se ne bavimo razvojem biznisa pa da podržavamo najpametnije, najbolje, itd… Mi podržavamo kategorije stanovništva koje su po nekom stepenu ugrožene, pa su ti Romi, samohrane porodice, osobe sa invaliditetom… Biznis komponenta nije najvažnija, mi ne diktiramo obalst delovanja, nego to dogovaramo sa lokalnom samoupravom. Sticajem okolnosti najveći broj građana kojima dajemo ovaj vid podrške se nalazi u poljoprivrednom, zanatskom ili uslužnosm sektoru. Sama organizacija sprovodi i stručno osposobljavanje korisnika za samostalnu delatnost, a time što im dodeljuje i potrebnu opremu, u potpunosti ih osposobljava da svojim radom ostvare možda ne toliko veliki, ali ipak vrlo značajan dohodak u porodičnom budžetu.“

Velev je govorio i o iskustvu iz ranijih godina, kada nakon nekog vremenskog perioda opet kontaktiraju korisnike grantova.

„U ogromnom broju slučajeva oni su imali neke koristi. Tu mislim da neki dohodak koji može da posluži kao dopuna kućnom budžetu, jer realno ne možete od plastenika os sto kvadrata da očekujete neku veliku zaradu. Preko 90% ljudi je vrlo zadovoljno.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare