Podignute optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića, za još tri osobe se traga

PRIŠTINA

Specijalno tužilaštvo Кosova podnelo je, Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini, optužnice  protiv šest osoba za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića. 

Optužnice su podignute protiv osoba sa inicijalima N.S, M.R, S.A, D.M, Z.J. i R.B. prenosi Glas Amerike.

Kako je saopšteno, ova lica su učestvovala u izvršenju krivičnih dela: učešće ili organizovanje kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti saizvršilaca i manipulacija dokazima kod saizvršilaca.

Specijalno tužilaštvo saopštava da su optuženi N.S, M.R. i R.B, koji su u pritvoru, kao i M.R, Z.V. i Ž.B, koji su u bekstvu, a protiv kojih je nadležni sud na zahtev Specijalnog tužilaštva izdao međunarodne naloge, delovali kao kriminalna grupa koju vode Z.V. i M.R.

“Ova kriminalna grupa je počinila krivična dela ‘teško ubistvo’, ‘pomoć u izvršenju krivičnog dela otežanog ubistva’, ‘zloupotreba službene dužnosti’ i ‘izazivanje opšte opasnosti na teritoriji Republike Кosovo'”, navodi se u obrazloženju Specijalnog tužilaštva.

Svaki od optuženih, kako se dalje navodi, počinio je kriminalne radnje i druge aktivnosti za dotičnu grupu, koje su dovele do ubistva Olivera Ivanovića. Ta grupa je, dodaje se u optužnici, zapalila i Ivanovićev automobil.

Okrivljeni su izvršili krivično delo “učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe” iz člana 283. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZRK.

Tuženi N.S, na dan kada je ubijen Oliver Ivanović, svojim postupcima je olakšao i osigurao put izvršiocima u izvršenju ubistva, a potom je zajedno sa dvojicom policajaca, koji su bili prvi na mestu događaja, J.J. i D.M. onemogućio izvršenje policijske dužnosti i ovlašćenja na mestu događaja.

Ovim radnjama, okrivljeni N.S. počinio je delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 422 stav 2, podstavak 2.2. КPRK.

Okrivljeni N.S. blisko je sarađivao sa osumnjičenima, koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića i tako svesno pomagao nepoznatim osumnjičenima u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, stvarajući uslove i izbegavajući prepreke za izvršenje dela, pa je osumnjičenima bilo lakše da nabave vozilo make Opel Astra, iz kojeg je pucano šest puta u Olivera Ivanovića.

Ovo vozilo je bilo bez registarskih tablica sa zatamnjenim prozorima, navodi se u optužnici.

Tuženi D.M. i Z.J. su 16.01.2018, posle ubistva Olivera Ivanovića, odmah otišli na lice mesta, s namerom da uklone, prikriju i učine dokaze beskorisnim, kako bi se sprečila upotreba dokaza.

Ovim radnjama okrivljeni su počinili krivična dela „Zloupotreba službene dužnosti u saizvršilaštvu“ iz člana 422, stav 1 u vezi sa stavom 2, podstav 2.2. u vezi sa članom 31. CCRК-a, kao i „manipulacijom dokazima u saizvršilaštvu“ iz člana 397 stav 1 u vezi sa članom 31 CCRK.

Optuženi Ž.J. je svesno imao u posedu oružje, suprotno važećem zakonu, pa je ono 10.02.2018. tokom pretresa kuće i pomoćnih objekata zaplenjeno. U pitanju je oružje marke TT, C-91769 i 9 kalibra 7,62 mm, koje je okrivljeni posedovao bez dozvole nadležnog organa. Ovim radnjama, pomenuti okrivljeni je izvršio krivično delo “neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja” iz člana 374. stav 1. KZRK.

Kako se navodi, do podnošenja ove optužnice preduzete su brojne procesno-istražne radnje. Saslušano je oko stotinu svedoka, od kojih je 30 saslušao tužilac, a ostale istražitelji slučaja.

Optuženi su saslušavani više puta, dok je protiv dvojice optuženih M.M. i Ž.B. takođe otvorena istraga.

Naglašava se da postoje dokazi da ova organizovana kriminalna grupa ima veliki uticaj u severnom delu Кosova i to pre svega na kosovsku policiju, opštine i preduzeća, prenosi Glas Amerike.

Kako JUGpress saznaje, optužnica je, zapravo podignuta protiv Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića, zatim pripadnika Kosovske policije Dragiše Markovića i Žarka Jovanovića, tadašnjeg načelnika policije za krvne delikte u Kosovskoj Mitrovici Radeta Basare i dugogodišnje Oliverove sekretarice i najbliže saradnice Silvane Arsović.

Spasojević i Rošić su uhapšeni u novembru prošle godine i od tada su u pritvoru. Basara je u pritvoru od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.

U optužnici se navodi da su Spasojević, Rošić i Basara sa još tri osobe čiji su inicijali M. R., Z. V. i Ž. B. navodno delovali kao organizovana kriminalna grupa. Protiv osoba sa navedenim inicijalima optužnica nije podignuta, iako se u njoj navodi da je protiv njih izdat međunarodni nalog za hapšenje povodom slučaja ubistva Olivera Ivanovića.

Prema JUGpressovim saznanjima u pitanju su Zvonko Veselinović, Milan Radojičić i tadašnji komandir Ksovske policije u Severnoj Mitrovici Željko Bojić.

.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare