Podignuta optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Štrpca i još 11 osoba zbog slučaja “Brezovica 1”

ŠTRPCE-UROŠEVAC

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu, Odeljenje za teška krivična dela, saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv 12 okrivljenih u slučaju “Brezovica 1”.

Optuženi su: B.N, D.R, D.M, H.B, S.M, M.H, S.S, J.K, R.B, A.C, H.A, B.H.

Prema optužnici Tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je okrivljeni B.N., kao službeno lice – gradonačelnik opštine Štrpce, zloupotrebio službeni položaj, sa ciljem da sebi pribavi finansijsku korist, omogući izdavanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku Šara, u trećoj i drugoj zoni vikend zone na Brezovici, u kom slučaju je počinio krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“. Za istu osobu postoji osnovana sumnja da je počinio i krivična dela „Primanje mita“, i „Neovlašćeno posedovanje oružja“.

„Za okrivljenog D.R. postoji osnovana sumnja da je u 2016. godini, kao službeno lice, direktor Direkcije za urbanizam u Opštini Štrpce, zloupotrebio službenu dužnost, sa ciljem da sebi pribavi novčanu korist”. Kako navode u Tužilaštvu, postoji osnovana sumnja da je počinio i krivična dela „Primanje mita” i „Neovlašćeno posedovanje, kontrola ili držanje oružja”, navodi se u saopštenju Tužilaštva, prenoai RTK1.

Za okrivljene D.R., H.B., i D.M., postoji osnovana sumnja da su od početka 2013. godine do 21. decembra 2021. godine, u saradnji, kao službena lica, prvotuženi direktor Odeljenja za urbanizam, dok je okrivljeni D.R. drugotuženi i treći kao opštinski građevinski inspektor u Direkciji za urbanizam – sada Direkcija inspektorata u opštini Štrpce, nisu izvršili službene dužnosti, u skladu sa članom 24. Zakona o Inspekciji za životnu sredinu i prostornog planiranja i izgradnje u cilju pribavljanja novčane koristi za sebe, na način da su nakon dogovora da dozvole gradnju bez dozvole, kako bi sebi imali finansijsku korist, ovim počinili krivično delo „Zloupotreba službene dužnosti ili ovlašćenja”. Takođe, postoji sumnja da su počinili krivično delo „Primanje mita” kao saizvršilac.

U odnosu na okrivljenog S.M, postoji osnovana sumnja da je od početka 2010. do kraja 2014. godine, kao funkcioner, načelnik Direkcije za katastar u opštini Štrpce i poslanik u Skupštini Kosova, neposredno tražio i primio novac za sebe da postupi suprotno službenoj dužnosti, čime je počinio krivično delo „Primanje mita“.

Prema navodima Tužilaštva, za isti postoji osnovana sumnja da je počinio i krivična dela „Verbanje uticaja“ i „Neovlašćeno posedovanje, držanje oružja“.

Za okrivljenog A.C. postoji osnovana sumnja da je tokom 2016. i 2017. godine, kao službeno lice – generalni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja u Prištini, zloupotrebio službenu dužnost u cilju finansijske koristi drugima, ovim je izvršeno krivičnim delom „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Za isti postoji osnovana sumnja da je počinio i krivično delo „Neovlašćeno posedovanje ili držanje oružja“.

Za okrivljenog B.H. postoji osnovana sumnja da od početka 2013. godine do 20. decembra 2021. godine, kao službeno lice-glavni inspektor u MŽSPP, nije vršio službenu dužnost, u skladu sa čl.7. Inspektorat za životnu sredinu, vode, prirodu, prostorno planiranje i izgradnju, u cilju finansijske koristi drugima, na način da nije preduzeo pravno-izvršne radnje, obustavi izgradnju vikendica i hotelskih objekata u ” Šara” Nacionalni park Brezovica, iako je bio svestan da se objekti grade bez ekološke saglasnosti i u blizini reke, kao i neke građevine u drugom delu Parka, na taj način je izvršio krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“. 

Za okrivljenog M.H., postoji osnovana sumnja da od početka 2013. godine do kraja 2020. godine, kao službeni načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine i voda u Ministarstvu životne sredine, nije ispunjavao svoje službene dužnosti u skladu sa članom 8. Zakona o Inspekciji za životnu sredinu, vode, prirodu, prostorno planiranje i građenje, u cilju pribavljanja novčane koristi drugome, počinio krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenje”.

Za okrivljenog H.A., postoji osnovana sumnja da je od početka 2014. do 2016. godine, kao fizičko lice, posredno davao novac službenom licu koje fa postupi suprotno službenoj dužnosti, a izvršio je krivično delo „Davanje mita“. Za isti postoji osnovana sumnja da je počinio i krivično delo „Verbanje uticaja“.

U odnosu na okrivljenog S.S., postoji osnovana sumnja da je 2016. godine pomagao okrivljenom B.N. u izvršenju krivičnog dela primanje mita, radi postupanja suprotno službenoj dužnosti, čime je izvršio krivično delo „Primanje mita”.

Dok se, prema navodima Tužilaštva, osnovano sumnja da je 2016. godine pomagao okrivljenom B.N. u izvršenju krivičnog dela primanje mita u nameri da postupi suprotno službenoj dužnosti, čime je izvršio krivično delo „Primanje mita za pomoć“.

Međutim, prema R.B., postoji osnovana sumnja da je od početka 2013. godine do 21. decembra 2021. godine, kao službeno lice-šef kabineta u Direkciji za urbanizam u Opštini Štrpce, zloupotrebio službeni položaj sa sa ciljem da sebi pribavi novčanu korist, čime počini krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

Takođe, postoji osnovana sumnja da je počinio i krivično delo „Primanje mita“.

Tužilac ovog slučaja Rasim Maljoku je povodom optužnice predložio da se okrivljeni prglase krivim i kazne po zakonu za krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Izvor: RTK 1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare