Podeljene značke vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka

LESKOVAC

Načelnik Regionalnog centra Ministrstva odbrane Niš pukovnik Nenad Marković uručio je danas,  na svečanoj ceremoniji održanoj u sali Skupštine grada,  67 znački vojnicima koji su dobrovoljno služili vojni rok sa oružjem u generaciji mart, jun u septembar 2016. godine.

Gradonačelnik  Leskovca Goran Cvetanović uručio je  zahvalnice otadžbine.

Regionalni centar Ministarstva odbrane Niš u ovoj generaciji uspešno je realizovalo konkurs za prijem kandidata na doborovljno služenje u Vojski Srbije, i uputio je najviše vojnika na dobrovoljno služenje vojnog roka, 263, rekao je Marković.

Do sada se prijavilo više od  6.500 mladića i devojaka, a do sada je vojni rok odslužilo uspešno 3.448 vojnika.

Na uput, za junski rok 2017. godine, trenutno čeka nešto više od 450 kandidata, ili po dva kandidata za jedno mesto, dodao je on.

“Zbog,  pre svega,  ograničenih potreba vojske, ali i zbog složene i stroge selekcije, nećemo biti u prilici da i ovoga puta ispunimo želje svih prijavljenih kandidata. Centar Ministarstva odbrane Leskovac i u ovom uputu sa teritorije svoje nadležnosti uputio je najveći broj kandidata, u generaciji mart to je 55 kandidata, a u prethodnim generacijama isto toliko i nešto malo više, rekao je pukovnik Marković i poželeo onima koji su dobrovoljno služili vojni rok da stečena znanja nikada ne upotrebe u situacijama za koje su obučavani i osposobljavani.

Svečanost uručenja značaka i zahvalnica otadžbine organizovana je povodom 23. aprila, Dan vojske Srbije, u spomen i znak sećanja na 23. april 1815. godine kada je u Takovu podignut Drugi srtpski ustanak, u kome su udareni temelji moderne vojne organizacije naše vojske, rekao je pukovnik Nenad Marković.

Vođena čuvenom maskimom vojvode Živojina Mišića, Skupština Republike Srbije, krajem 2010. godine, donela je odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka u Vojsci Srbije.

“Odbrana otadžbine za svakog Srbina i za srpski narod oduvek je predstavljalo izraz časti i bila više od ove obaveze”, rekao je Marković . “Vojnička uniforma duboko je utkana u tradiciju i svest našeg naroda, a istorija Srbije predstavlja istoriju ratova, stradanja, borbe i ponosa. Kroz minule vekove, kroz ratove i bune, srpska mladost prkosila je silnicima i smrti, žrtvjujući život svojoj otadžbini. Srpstvo, vazda napadano i pritiskano sa neprijateljskog zapada i surovog istoka, i  ovoga puta dovedeno je do ivice opstanka, a ovovremeni naraštaji izloženi su istoj opasnosti. Ovde, gde već vekovima niste sigurni da li je vreme predratno ili posleratno, samo je nada siguran posed, i koliko god da su naše nade varljive i razaraoravajuće kada budućnost postane sadašnjost, nikada ne smemo prestati da se nadamo. Gledajući vas, siguran sam da za Srbe i Srbiju ima nade”, dodao je Marković.

Prelaskom na profesionalni koncept popune, tradicionalno muška insitucija Vojska Srbije širom je otovrila vrata i osobama ženskog pola.

Uspešnim završetkom  obuke kandidati su dobili  mogućnost i sertifikat da konkurišu za stalni radni odnos u Ministarstvu odrane i Vojsci, jer u uslovima ekonomske krize Vojska i Ministrstvo i dalje ostaju nejpoželjniji poslodavci u zemlji.

 

Grad Leskovac je ponosan na sve vas, mladiće i devojke, jer ste svojevoljno odlučili da služite vojni rok, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

“Vi ste služili uvaženom cilju, bezbednosti i ugledu Republike Srbije i njenim građanima. Služenje vojnog roka častan je čin, koji služi na ponos svima vama, vašim porodicama, Vojsci i narodu Srbije. Uveren sam da ćete zavetne reči, koje ste izgovorili prilikom davanja vaših zakletva, trajno ostasti u vašem pamćenju” , rekao je Cvetanović  i poželeo mladim ljudima koji su dobrovoljno služili vojni rok da nikada ne budu u prilici da znanje koje su stekli primene u praksi.

Značke i zahvalnice otadžbine vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka podeljene su po treći put, na osnovu Pravilnika o priznanjima i nenovčanim nagradama u Minstarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Ceremoniji svečanog uručivanja priznanja prisustvovali su i komandat garnizovna Leskovac pukovnik Slađan Cvetković, predsatavnici opština Jablaničkog upravnog okruga, načelnik Centra Ministarstva odbrane major magistar Dragan Milić, vojnici koji su dobrovoljno odslužili vojni rok sa oružjem generacije mart 2016. i jun – septembar 2016, njihovi roditelji, rodbina i prijatelji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare