Počinje obeležavanje jednog veka od završetka Velikog rata

VRANJE

 

Prigodnim programom Vranje će obeležiti veliki jubilej, 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

 

U utorak, 2. oktobra, u Galeriji Narodnog muzeja biće održana promocija knjige „Ratni dnevnik pukovnika Stevana Tucovića“. Početak je zakazan za 13 sati.

Narednog dana u Vranjskoj Banji biće položeni venci i cveće na Spomen ploču palim borcima od 1912. do 1918. godine.

Izložba „Narednik Oliv Kelso King“ biće otvorena, istog dana, tačno u podne u vranjskoj Biblioteci. Najavljeno je prisustvo predstavnika Ambasade Australije u Srbiji.

Na dan oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, u četvrtak 4. oktobra, rukovodstvo grada prirediće prijem za delegaciju Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

Nakon toga biće održana svečana sednica Skupštine grada Vranja. Na svečanosti će biti dodeljene značke otadžbine licima koja su dobrovoljno služila vojni rok.

Kraj Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju u Vranju biće odata pošta i održan parastos poginulima u Prvom svetskom ratu. Događaj je predviđen za 12 sati.

 
Istog dana u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju  biće otvorena izložba „Ratni put Moravske divizije 1914-1918“. Izložbu priređuju muzeji iz Vranja i Leskovca.

U sali Doma vojske u Vranju biće odžana Svečana akademija na kojoj će biti dodeljene Povelje „4. oktobar“. Početak je zakazan za 19 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare