Počinje manifestacija „Muzej u maju“

VRANJE

Najvećoj nacionalnoj muzejskoj inicijativi ,,Muzeji Srbije, deset dana, od deset do deset“ pridružiće se i Narodni muzej u Vranju, manifestacijom ,,Muzej u maju“.

Tokom manifestacije, Vranjance očekuje bogat program koji obuhvata otvaranje izložbi slika i karikatura, stručna predavanja, duhovnu akademiju, promocije knjiga, filmske projekcije, slikarske i zanatske radionice, otvoreni atelje i koncerti.

U okviru ovog programa, u Vranju će biti obeleženi  Međunarodni dan muzeja 18. maj, Evropska noć muzeja 20. maja i Nacionalna nedelja muzeja.

„Vrata sva naša tri objekta zgrade Selamluka, Muzej kuće Bore Stankovića i Galerije Narodnog muzeja biće širom otvorena za sve zainteresovane. Ulaz će biti besplatan dok traje manifestacija. To je dobra prilika da Vranjanci u što većem broju dođu kako bi se što bolje upoznali sa kulturnom baštinom grada i vranjskog kraja“, kaže vd direktora Narodnog muzeja, Saša Stamenković.
Manifestacija počinje otvaranjem gostujuće izložbe „Decembarska grupa“ iz savremene Galerije umetnosti iz Zrenjanina.

Biće otvorena i nova stalna postavka u zgradi Selamluka pod nazivom „Enterijer vranjske gradske kuće prve polovine 20. veka“. Eksponate koji potiču iz zaostavštine porodice Hadži Dinić, vranjskom Muzeju poklonila je sugrađanka Miomira Ristić Ilić.

U Eparhiji vranjskoj biće priređena promocija romana „Onda je došla dobra vila“ Ljiljane Habjanović Đurović.

U okviru manifestacije „Muzej u maju“ u Galeriji Narodnog muzeja biće otvorena izložba karikature Mira Stefanovića i  promocija knjige „Pomračenja“.

Dvorište Muzej kuće Bore Stankovića rezervisano je za otvaranje „Majskog ateljea pod starim dudom“.

Planiran je i koncert učenika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Manifestacija će biti zatvorena projekcijom filma „Vrati se Zone“ reditelja Juga Radivojevića koja će biti humanitarnog karakter.

Sav prihod sa projekcije namenjen je za lečenje Miljane Ristić Stanković koja boluje od leukemije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare