Počinje četvrti Medjunarodni festival stripa “Medijana NIFEST 2017”

NIŠ

Četvrti međunarodni festival stripa „Medijana Nifest 2017“ svečano će biti otvoren sutra 11. i trajaće do 14 maja.

-Uz brojne kulturne manifestacije na području Gradske opštine Medijana dodali smo još jednu – Festival stripa. Nadam se da će naše učešće postati tradicija, zarad širokog spektra aktivnosti u kojima učestvujemo a koje su važne za kulturu– rekao je na konferenciji za novinare predsednik najveće niške opštine Medijana Milan Krstić. – Svi smo odrastali uz stripove, te je ovo prilika da se stariji podsete a nešto mlađi upoznaju sa strip junacima i onima koji ih stvaraju, dodao je Krstić.

Izložba Nišlije, autora stripskog Šerloka Holmsa, Vladimira Krstića Lacija biće jedan od centralnih događaja u okviru Festivala. Njemu će biti uručena nagrada “Zlatna muza u Oficirskom domu u Nišu.

“Kada dobijete takvo priznanje to nosi jedan ogroman teret. Ja sam potpuno svestan toga ali nisam očekivao da će priznanje da usledi, posebno što je prošle godine još jedan Srbin, Dragan Lazarević Delazaro dobio to priznanje. To se do sada nije desili ni u istoriji srpskog a ni francuskog stripa”, rekao je danas na konferenciji za novinare u gradskoj opštini Medijana laureat ove nagrade Vladimir Krstić laci.

” Strip je način života. Nagrada „Zlatna muza“ iz San Rema je pozitivna posledica istrajavanja u kvalitetu u stripu. Publika je to samo nagradila – rekao je Krstić i pozvao Nišlije da dođu na Festival i druže se sa strip junacima i eminentnim crtačima iz zemlje i inostranstva.

Predsednik Udruženja ljubitelja stripa „Branko Plavšić“ Zoran Nikolić izričit je da bez podrške Gradske opštine Medijana ne bi ove godine ne bi  bilo Festivala stripa u Nišu. Napominje da se u ovom gradu neguje tradicija škole stripa i da je iznenađujuće veliko interesovanje za radionice u osnovnim i srednjim školama.

“ Na Niškom sajmištu održaće se sajam stripskih izdavača I tamo će se održavati svi tribinski programi kao I škola stripa. Van toga imamo dve izložbe , u Oficirskom domu na keju I Izložba Nemanjića koja je u holu Doma vojske.Održaće se I dva programa koja su vezana za strip I muziku , to je rok end rol žurka koja se održava u Bekstejdžu”, kaže organizator Zoran Nikolić.

Ekskluzivni gosti „Medijana Nifesta 2017“ koji će sutra u 18 sati na niškom Sajmištu otvoriti predsednik GO Medijana Milan Krstić, su Danijele Kaluri i Marčelo Manđantini, italijanski strip autori, crtači Dilana Doga i Zagora.

Učestvuju i drugi brojni gosti iz inostranstva i cele Srbije. Poseta svim sajamskim sadržajima je besplatna.

Ova manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Gradske opštine Medijana a u organizaciji Udruženja ljubitelja stripa „Branko Plavšić“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare