Počeo Festival evropskog filma u Nišu

NIŠ

Španskom dramom „ Prodaće i kišu” i kiparskim filmom “Dečak na mostu “ otvoren je  u Oficirskom domu  u Nišu ovogodišnji Festival evropskog filma. Sala je bila puna a moralo je dodavati stolice da bi svi zainteresovani odgledali filmove.

Kako kažu oganizatori , prezadovoljni su posećenošću. “Ovoliko interesovanje je van svakog očekivanja jer je fudbalsko prvenstvo u toku, što je ozbiljna konkurencija svim kulturnim dešavanjima. Međutim veče otvaranja je to demantovalo jer “ najvažnija sporedna stvar na svetu” nije uticala na interesovanje i posećenost prvim projekcijama. Lepo je počelo i nadam se da će tako i da se nastavi”, kaže Marija Marinković iz EU info kutka.

“Prodaće i kišu” je metafilmsko ostvarenje o filmskoj ekipi koja u Boliviji snima film o španskom osvajanju ove zemlje zarad eksploatacije zlata.

Paralelno, samo snimanje ugrožavaju protesti zbog privatizacije resursa pijaće vode i zakona koji običnim ljudima zabranjuju čak i da skupljaju kišnicu. U protestima učestvuju lokalni stanovnici koji u filmu igraju žrtve španske katoličke crkve. Njima su film i život isto. A filmska ekipa shvata da je život ipak iznad filma i da ne mogu okretati glavu od onoga što im se odigrava pred očima.

Film  “ Dečak na mostu”  je osvojio brojne međunarodne nagrade i odvodi gledaoce na Kipar 1988. U naizgled idiličnom kiparskom selu, dvanaestogodišnji Sokrat bezbrižno provodi letnje dane u vožnji bicikla, uznemiravajući lokalno stanovništvo paljenjem vatrometa, sve dok se iznenada ne nađe u centru istrage ubistva koje otkriva tamnu porodičnu tajnu i zauvek menja njegov život. Suočen sa dilemom koja menja njegov život zauvek, Sokrat otkriva značenje ljubavi, lojalnosti porodici i hrabrosti.

Tokom trajanja Festivala biće prikazano osam  osam  evropskih zemalja, Francuske, Portugalije, Kipra, Bugarske, Mađarske, Italije, Slovenije i Španije.

Danas su na programu  dva dokumentarna filma, „Šarlatan Manjifiko“ i „Život i sećanje“koji dolaze iz Slovenije i francuskom dramom.

Kako kaže Marija Marinković iz EU info kutka ovogodišnji festival je u znaku kulturne baštine. Evropska unija proglasila 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa pod motom  „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost” , što je ujedno i moto filmskog festivala. Namera je, kako kaže da se  podstaknu na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine kroz film.

Ovo je prolećni deo festivala, dok će za jesenji naknadno biti javljeni datumi, vreme i mesto projekcija – kažu organizatori.

 

Festival će trajati do 23 juna a projekcije su od 20.30 i 22.30 sati. Ulaz je besplatan.  Festival zatvara portugalski dokumentarac o tradicionalnom načinu pevanja “Alentežo, Alentežo” .

Ovaj festival se, osim u Nišu , održava još u 12 gradova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare