Počeo Festival dokumentarnog filma

VRANJE

U pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju sinoć je otvoren 16. Međunarodni festival dokumentarnog filma „Dokument 2019“.

Tokom tri dana koliko traje ova manifestacija ljubitelji dokumentaraca biće u prilici da vide ukupno 13 filmskih ostvarenja, od kojih će neka imati domaću i svetsku premijeru baš u Vranju,  rekao je pozdravljajući publiku organizator Slađan Stojanović Frenki.

Festival je zvanično otvorio predsednik Skupštine grada Dejan Tričković, koji je istakao da poslednjih godina dokumentarni film doživljava ekspanziju, jer donosi saznanje o životu i svetu, verodostojno prikazuje stvarnost, svedoči o važnim događajima i značajnim ličnostima, ali i malom čoveku zahvaljujući kome se pokreću neka pitanja i daju odgovori na druga.

,,Zahvaljujući upornosti pokretača i podršci grada, publika u Vranju svih ovih godina ima privilegiju da pogleda najnovija i najzapaženija ostvarenja iz produkcije dokumentarnog filma, kako domaćih, tako i inostranih autora. Vranje se sa ,,Dokumentom“, našlo na mapi filmskih festivalskih gradova, ne samo u zemlji i okruženju, već i u svetu. S obzirom na značaj dokumentarnog filma, lokalna samouprava je ponosna što ima ovakav sadržaj u kulturnoj ponudi i ubuduće će podržati organizovanje ovog festivala“ dodao je predsednik Tričković.

Publici su se predstavili autori nekoliko filmova, Sonja Đekić, Igor Toholj, Sonja Rizoska Jovanovska, Radica Smiljković i Radmila Vulićević.

Sinoć su prikazani filmovi Speleonaut/Pod kamenim nebom u režiji Sonje Đekić (Srbija).

Ti si Alef u režiji Sonje Rizoske Jovanovske iz Severne Makedonije i Kude je taj Niš – Palilulo pozdravio te Čokalija, u režiji Vladimira Ristića (Srbija).

Prvo veče je zatvorio dokumentarac In manus tuas/U tvojim rukama u režiji Milana Majara iz Bosne i Hercegovine.Festival se završava u utorak i ulaz za sve projekcije je besplatan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare