Počeo drugi upisni rok na Niškom univerzitetu

NIŠ

Prijavljivanjem kandidata za polaganje prijemnih ispita koje je danas završava počeo je drugi, septembarski upisni rok na fakultetima Univerziteta u Nišu.Polaganje prijemnih ispita  je 6, 7. i 8. septembra  prema rasporedu objavljenom na visokoškolskoj ustanovi. Upis kandidata traje do 16. septembra.

      “Za ovaj upisni rok na fakultetima Univerziteta u Nišu ostalo je 1562 mesta od toga je 605 na budžetu, 73 su za afirmativne mere dok je za samofinansiranje preostalo 884 mesta. Kada se to poredi sa prošlom godinom za drugi upisni rok ima 300 mesta manje. Ove godine je znatno više brucoša upisano u prvom upisnom roku na samofinansiranju a što se tiče budžeta broj mesta je isti kao i prošle godine”, kaže profesor dr Vlastimir Nikolić, prorektor za nastavu na Univerzitetu u Nišu.

      Prema njegovim rečima u  pozitivnom smislu pravo iznenađenje je Fakultet umetnosti koji za ovaj rok ima samo 4 slobodna mesta.

      “U negativom smislu iznenađenje je Medicinski fakultet gde je ostalo 72 mesta na budžetu, 32 za  integrisane studije medicine i 40 za integrisane studije stomatologije. Što se tiče farmacije budžet je popunjen u prvom upisnom roku tako da je za samofinansiranje ostalo 12 mesta ”, kaže profesor dr Vlastimir Nikolić.

       Nikolić dodaje da skoro na svim fakultetima ima mesta za drugi upisi rok osim na Filozofskom gde je ostalo dva ili tri mesta kao i na Fakultetu umetnosti.

       “Mesta ima na Mašinskom fakultetu i to na budžetu, zatim na Elektronskom, na Prirodno-matematičkom fakultetu ima dosta mesta na svim studijskim programima, na Poljoprivrednom fakultetu takođe kao i na Tehnološkom fakulteu u Leskovcu i Učuteljskom u Vranju, ali i na Poljoprivrednom u Kruševcu”, kaže profesor dr Vlastimir Nikolić.

        Na Pravnom fakultetu je ostalo 200 mesta za samofinansiranje, na Fakultetu zaštite na radu ostalo je i budžetskih i samofinansirajućih mesta.

       Visokoškolske ustanove su oglasile slobodna mesta još  31. jula tako da su budući akademci koji nisu uspeli da dobiju indeks u prvom, junskom, roku imali dovoljno vremena da razmisle, pripreme prijemne ispite i ponovo pokušaju da upišu neki od fakulteta. Doduše, sada neće moći da biraju pa će konkurisati za upis samo na onim fakultetima na kojima je ostalo slobodnih mesta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare