Nove knjige za biblioteku

LESKOVAC

Ministarstvo kulture je obezbedilo 1,2 miliona dinara za dopunu knjižnog fonda Leskovačke biblioteke iz redovnog godišnjeg otkupa. Ova ustanova je, uz podršku lokalne samouprave, pripremila još oko 900 hiljada za kupovinu najnovijih izdanja po izboru čitalaca

Bibliotečki fond uvećan je za 1.959 knjiga, odnosno 869 novih naslova, koji će čitaocima za pregled biti dostupni u narednih sedam dana:

– Od novih knjiga, toplo preporučujem dela ”Poslednja vezirova noć”, Konstantina Petrovića, ”Umoran od života i smrti”, Mo Jena, ”Savremena čitanja velikog inkvizitora”- Davora Džalta i Danijela Markovića i sa Dečjeg odeljenja: ”Zbirka zagonetaka Nikole Tesle”, autora Ričarda Galanda, ”Rin bui- čika Dragulovićev vremeplov”, Mirjane Bjelogrlić Nikolov i ”Žirafine suze”, Aleksandre Mekol Smit. Naravno, među novim knjigama je još mnogo zanimljivih naslova, kojima ćemo zadovoljiti čitalačku ”glad” naših sugrađana, ističe direktorka, Vesna Ilić.

Nakon poslednje nabavke, bibliotečki fond broji 162.893 monografske i 6.937 serijskih publikacija, a do sada je digitalizovano blizu 200 starih i retkih knjiga, od kojih je 96 prezentovano na sajtu Biblioteke ”Radoje Domanović”.

– Imam 12.817 članova, ali je aktivna polovina. Dnevno, kroz biblioteku prođe 192-oje čitalaca, koji ”pozajme” ili u Čitaonici iskoriste više od 400 izdanja. Prošle godine je najveće interesovanje vladalo za knjige ”Kćeri princeze Sultane”, ”Kradljivica knjiga” i ”Ostrvo čuda” iz strane književnosti, a najpopularniji domaći autori:Dobrilo Nenadović, Ljiljana Šarac i Vesna Radusinović.

Direktorka Ilić ističe i da se sa svakom nabavkom, a nova će uslediti nakon Sajma knjiga, ozbiljno smanjuju prostorni kapaciteti Biblioteke, te da je, za sada, rešenje odliv ka izdvojenim odeljenjima, ali da će problem trajno nestati tek sa preseljenjem u veći i uslovniji objekat.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare