Počeo drugi krug završnog ispita

NIŠ 

                         Polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, danas počinje drugi krug završnog ispita. Mali maturanti će 19. rešavati zadatke iz matematike, a za dan kasnije i  kombinovani test. Prema podacima Ministasrtva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na malu maturu izlazi oko 500 učenika i oko 400 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovnja. U Nišu u drugom krugu završni ispit polaže 21 učenik. Oni malu maturu polažu na jednom punktu, a sada je to Osnovna škola „Vožd Karađorđe“. Završni ispit moraju da polažu svi učenici, jer to predstavlja formalni završetak osnovne škole. Prema rečima Milene Kostić,direktorke ove škole, sve je spremno da nešto pre 9 sati učenici uđu u učionice i počnu sa rešavanjem zadataka.

                     „Na teritoriji Niša imam 25  učenika od kojih četvoro, najverovatnije, neće polagati završni ispit. Svi polažu na jednom mestu. Uglavnom se radi o deci koja nisu završila  osmi razred u junu pa su imali razredni ispit, deca koja su bila na  bolničkom lečenju i deca koja iz nekih drugih razloga nisu mogla da izađu na završni  ispit“, kaže Milena Kostić.

                    Nakon polaganja završnog ispita Okružna komisija prima njihove molbe i raspoređuje ih na slobodna mesta u srednjim školama i kasnije im daju rešenja gde su upisani. Učenici koji sada polažu završni ispit popunjavaće i liste želja ali ovog puta samo sa školama, smerovima i obrazovnim profilima na kojima je posle junskog roka ostalo nepopunjenih mesta.Kada se radi o Nišu to su uglavnom srednje stručne škole i u najvećem broju trogodišnji smerovi.Reč je, uglavnom, o mašinskim, građevinskim, tekstilnim školama, gde je ostalo praznih klupa, posle junskog roka.

                   Procedura polaganja je za nijasnu drugačija u odnosu na junski završni ispit. Razlika je u tome što se ne  lepe indentifikacione kartice već deca sama  pišu svoju šifru koju „otvara“ komisija za šifrovanje.  Komiija pregleda radove u školi na samom punktu gde se polaže završni ispit.

                  „Tokom polaganja završnog ispita u potpunosti će se poštovati epidemiološke mere. U učionici ne može da bude više od 10 do 11 učenika. Spremljene su tri učionice za polaganje završnog ispita. U jednoj će biti 10 u drugoj 11 učenika. Treća učionica je pripremljena ukoliko se pojave i oni učenici koji su rekli da neće polagati završni ispit. Sve ostalo je kao i na završnom ispitu u junu“, kaže Milena Kostić.

                   Pored osmaka, koji iz opravdanih razloga, nisu polagali završni ispit u junskom roku, novu šansu u avgustu će imati i učenici koji su, i posle drugog upisnog kruga, neraspoređeni.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare