Počeo deveti Samit fotografa eks Jugoslavije: “Tomin šešir” Laletu Filipoviću

LESKOVAC

Dugogodišnji urednik fotografije u leskovačkom nedeljniku “Naša reč” Radosav Lale Filipović ovogodišnji je dobitnik nagrade “Tomin šešir”

U holu u prizemlju Leskovačkog kulturng centra otvoren je 9. Samit fotografa eks Jugoslavije. Na ovoj manifestaciji, koju organizuje Foto klub „Leskovac“ u saradnji sa Leskovačkim kulturnim centrom i pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, ove godine okupiće se više od 50 fotografa iz Srbije, bivših jugoslovenskih republika i Bugarske. Radisav Filipović je ovogodišnji dobitnik nagrade „Tomin šešir“, nazvane po Tomislavu Peterneku, doajenu jugoslovenske i srpske novinske fotografije. Filipović je nagradu dobio za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje u regionu.Nekadašnji urednik fotografije nedeljnika „Naša reč“ i snimatelj dopisništva Televizije Beograd u Leskovcu, Filipović je bio i predsednik Foto kluba „Leskovac“ i član Upravnog odbora Foto saveza Srbije. Dobitnik je preko 30 priznanja, a zastupljen je u monografiji „Biseri srpske fotografije“ i Almanahu Foto saveza Srbije.

Samit je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio je da je ova manifestacija nastala kao prateća manifestacija obeležavanja Dana garda Leskovca, ali je kao je zahvaljujući svom značaju, ali i važnosti uspela da se izbori kao jedan od značajnih događaja u gradu.

„Samit fotografa nije samo kulturni događaj. Boravak 50 ljudi koji se bave razuličitim zanimanjima, a koji fotografišu i fotografiju nose u svom srcu kao hobi i kao ljubav, je prilika za nove poslovne kontakte, dogovore i zajedničke projekte. Život nam stalno dokazuje da bez saradnje, uvažavanja, komunikacije i razmene iskustva nema napretka.“

Trodnevnim programom ovogodišnjeg samita predviđene su tri izložbe, dve kolektivne prošlogodišnjih i ovogodišnjih učesnika, kao i samostalna Radisava Filipovića. Takođe, biće održana predavanja, promocije, radionice i snimanje znamenitosti Leskovca i okoline.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare